Gids voor een veilige heropstart van de horeca

Vanaf 8 juni wordt de volgende fase in de exit-strategie ingezet, zo besliste de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni. Uitgangspunt is  dat wat niet expliciet vermeld wordt, mogelijk is.

Nathalie Muylle, minister van Economie en Werk: “We zijn heel tevreden om de volgende fase te kunnen aanvatten. Daarbij werd steeds rekening gehouden met de balans tussen drie cruciale aspecten: het sociale welzijn van onze burgers, de economische leefbaarheid voor ondernemers en de volksgezondheid. Het is voor mij ook heel belangrijk dat er een perspectief wordt geboden aan de hele samenleving over welke volgende stappen er genomen zullen worden. Onder meer met de heropening van de horeca trachten we ook opnieuw zuurstof te geven aan het sociale leven en ondernemers. De algemene versoepeling om vanaf 8 juni met 10 personen af te spreken is daarbij van groot belang zodat dit ook economisch leefbaar is voor de sector. We zetten hiermee een grote stap voor het welzijn van vele burgers.”

De exit-strategie gaat op 8 juni zijn derde fase in. Voor horeca betekent dit dat restaurants, cafés en bars kunnen openen. Het sluitingsuur wordt voor iedereen vastgelegd op 1u ’s nachts. Men mag daarbij max. 10 personen per groep ontvangen. Ook nachtwinkels mogen tot 1u open zijn. Hotels zijn open gebleven maar nu kunnen ook Airbnb , B&B’s of gelijkaardige online platformen zaken openen. Maar ook vakantieparken, campings, jeugdhuizen en andere soorten vakantieverhuur kunnen opstarten aangezien meerdaagse, binnenlandse vakanties weer mogelijk zijn vanaf 8 juni. Zo krijgt de Belgische toeristische sector opnieuw ademruimte.

Verhuur van vrijetijdsmateriaal zoals go-carts, fietsen en boten is eveneens mogelijk.
Onder voorbehoud van de verdere epidemiologische evolutie kunnen zalen met of zonder catering openen vanaf 1 juli, kunnen er vanaf 1 augustus beperkte evenementen worden georganiseerd. Op 1 september worden de mogelijkheden voor het nachtleven zoals opening van disco’s, dancings en dergelijke bekeken en worden ook grote evenementen zoals festivals en indoor concerten onder de loep genomen.

Een aantal maatregelen die vorige week in de ‘Goede Praktijken Gids’ werden aangekondigd, worden versoepeld. Zo bijvoorbeeld de verplichting om glazen, tassen, bestek en servieswerk telkens na gebruik in de afwasmachine bij meer dan 60°C te wassen, wat toch niet onbelangrijk is aangezien het hier een behoorlijk grote investering betrof voor horecazaken die dit niet ter beschikking hebben.

Via deze link kan u de ganse Gids lezen, met richtlijnen die gelden voor restaurants en cafés, inclusief de eet- en drinkgelegenheden in een hotel. Zij zijn niet van toepassing op de kamerverhuur of logies.

https://drive.google.com/file/d/1xAYVcCEDQl11xo-cVFArKJ-82eNyK2iE/view?usp=sharin

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*