Gentse Culinaire Raad boven de kookpot gehouden

Gentse chefs en foodondernemers hebben zich verenigd in een ‘Gentse Culinaire Raad’. Dit met ondersteuning van de Stad Gent. De raad, met chef Olly Ceulenaere als voorzitter, zal de eet- en drinkcultuur in de Arteveldestad ondersteunen en versterken.

Gent opkloppen
Met de oprichting van de Gentse Culinaire Raad wil de sector samen met de Stad de unieke Gentse positie in de culinaire wereld verder uitdragen en versterken. De nadruk ligt daarbij op lokale, ambachtelijke producten, uitzonderlijk vakmanschap en een levendige eet- en drinkcultuur met wereldse invloeden. Olly Ceulenaere van restaurant Publiek is één van de voortrekkers, laat maar zeggen initiatiefnemer van het project. Toen hippie achtige, rebelse en revolutionaire ideeën nog getolereerd werden in het culinaire Gentse gebeuren was Ceulenaere al één van de Flanders Foodies. Samen met Kobe Desramaults en Jason Blanckaert werd meer dan één horeca-traditie soms op ludieke wijze, omver gegooid. Maar de garde bleef in de pot zitten en er moet beter mee geklopt worden om de talenten van ondernemend, culinair Gent schuimend naar boven te brengen.

Open deur
In de raad zetelen nu al chefs zoals Michaël Vrijmoed en Sam D’huyvetter, en bekende ondernemers zoals Dimitri Messiaen van Dok Brewing Company en Joost Arijs. Ook de jongere generatie is vertegenwoordigd met onder meer chefs Lore Snauwaert, Anna Wynants van De Keukentafel en Neri De Meester van Omage. Maar ook mensen zoals van Gent Smaakt en andere smakelijke initiatieven maken deel uit van de groep. Olly Ceulenaere, chef en zaakvoerder van restaurant Publiek, neemt het voorzitterschap op zich. Maar naar de toekomst toe zijn alle Gentse chefs, foodmakers en ondernemers welkom in de raad. De Gentse Culinaire Raad zou minstens vier keer per jaar samen komen maar nu al is duidelijk dat er tijdens informele gesprekken heel wat kan en zal besproken worden.

Geven en nemen
Een van de belangrijkste drijfveren van de Gentse Culinaire Raad is het delen van expertise. “We willen onze knowhow delen en vermenigvuldigen vanuit een ongelooflijke fierheid, passie en goesting voor eten en drinken. We zijn allemaal ‘gevers’. We geven het beste van onze kooktalenten, we geven gastvrijheid en geven leven aan de stad. Nu gaan we ook samen kijken wat we door samen te werken kunnen terug krijgen. Het moet een verhaal worden van 1+1 is 3” aldus de voorzitter.

Kruisbestuiving
Vanuit Stad Gent ziet schepen Sofie Bracke, tijdens het startmoment gesteund door het bijna volledige schepencollege en de burgemeester, een kruisbestuiving mogelijk. Samen met stad Gent zal de raad ook nadenken over relevante beleidsthema’s zoals tewerkstelling en afvalbeleid, en over nieuwe uitdagingen. In samenwerking met PuurGent, Visit Gent en Toerisme Vlaanderen zullen de krachten ook communicatief gebundeld worden. “Verschillende samenwerkingen, zoals rond culturele of maatschappelijke activiteiten zullen ook bekeken worden” volgens de schepen van Economie en voorzitter PuurGent.

Durf
De durf van experimenteren, nieuwe zaken uitproberen maar ze ook op tafel durven te gooien, dat is de mentaliteit die culinair Gent typeert. Al jaren zetten talrijke ondernemers met een hart voor het kruispunt van Lieve, Leie en Schelde zich in om maatschappelijke trends creatief te vertalen naar een duurzaam aanbod. Hun ervaringen kunnen ze nu makkelijker delen met elkaar dankzij de Gentse Culinaire Raad. Zorgt de Culinaire Raad voor mes en vork het dessert lepeltje zal te vinden zijn bij verschillende kabinetten aan de botermarkt. En net het dessert kan soms de ultieme afsluiting zijn van een heerlijke maaltijd… .
Meer info over de Gentse Culinaire Raad kan via de e-mail ollyceulenaere@me.com

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*