Gentse coronaterrassen mogen blijven met voorwaarden

Om de Gentse horeca te steunen tijdens de pandemie, besliste de stad om in extra terrasruimte te voorzien, overal waar dat enigszins mogelijk was. Dat mocht al blijven tot half april 2022, maar de stad heeft nu beslist om de regeling tot eind dit jaar aan te houden.


Tijdens de eerste zomer van de coronacrisis mochten Gentse horeca uitbaters hun terras uitbreiden. Over taksen en andere voorschriften werd niet meer gepraat. Buiten eten en drinken onder welke weersomstandigheden ook was veel veiliger dan binnen. Dat daarbij soms een loopje werd genomen met het esthetisch aspect werd al eens door de vingers gezien. Zelfs parkeerplaatsen werden opgeofferd, wat in Gent eigenlijk niet uitzonderlijk is. Bij een eerder beslissing werd aangegeven dat de uitgebreide terrassen konden blijven tot midden april. Nu is er een voorlopige toestemming tot eind dit jaar, al komen er wel voorwaarden bij evenals een taks.

Voorwaarden
In het totaal zou het gaan om meer dan 4500 vierkante meter terrassen die oogluikend werden toegestaan tijdens de coronacrisis. Ook allerlei overdekte constructies en tenten werden toegestaan. Tegen 1 mei moeten uitbaters wel al die overkappingen en windschermen weghalen. In straten zoals de Wondelgemstraat, de Dendermondsesteenweg en Tolhuislaan bouwden sommige uitbaters een klein tentendorp voor hun zaak. Dat mag dus alvast niet meer. Of de betrokken uitbaters die ook zullen weghalen is nog maar de vraag. Wie een terrasvloer heeft aangelegd, mag die wel nog tot 1 november laten liggen. Alle uitbaters zouden een mail gekregen hebben om te vragen of ze hun terrassen al dan niet willen houden. Vanaf 16 april zullen ze daarvoor wel moeten betalen. Gent voert namelijk zijn terrasbelasting opnieuw in. Bij de uitbraak van de coronacrisis was die geschrapt om de horecazaken te sparen. Er wordt wel nog een korting van 20 procent toegestaan. Op vraag van de brandweer en politie moeten in het stadscentrum wel heel wat terrassen tijdelijk weg tijdens de Gentse Feesten.

Blijvend karakter
De Horecacel van Unizo Oost-Vlaanderen, die tevreden is met de huidige beslissing, wil echter ook de komende jaren de terrassen behouden. “Veel ondernemers hebben geïnvesteerd in aantrekkelijke terrassen. De maatregel is op termijn dan ook niet meer weg te denken”, zegt Oost-Vlaams Unizo-voorzitter Jos Vermeiren. Schepen Bracke belooft tegen de zomer een nieuw terrasreglement. “Veel terras­uitbreidingen zijn een echte meerwaarde en brengen leven in onze stad. Daarom willen we bekijken welke permanent kunnen blijven staan, in een evenwicht met andere functies en met de buurtbewoners.” Dat er vanaf heden moet betaald worden vindt Tim Joiris, voorzitter van de Horecacel begrijpelijk. Toch is hij blij een korting van 20% uit de brand te slepen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*