Generatiewissel bij Gentse Mokabon

Ieder dorp, gemeente of stad had of heeft zo zijn horeca-iconen. Zaken die zelfs na een overname weinig of niet veranderen zeker al niet als ze doorgegeven worden in handen van een volgende generatie. Mokabon in Gent is zo’n zaak.

Geschiedenis en traditie
Al 85 jaar is de Gentse koffiebranderij met bijhorend ‘Salon du Café’ een begrip aan de Gentse Donkersteeg. Als jonge gastarbeider belande Erminio Mazzaro vanuit Padua in Zelzate. Kort voor de tweede wereldoorlog startte hij een koffiebranderij in de schaduw van de Korenmarkt. In de kelders van het pand brandde hij zijn bonen tot ‘Mokabon’ wat goede koffie betekende. Vrouw Bertha verkocht op het gelijkvloers de gebrande bonen volgens de gewenste melange. Midden de jaren 50 kwam daar de gelagzaal bij die meteen een succes was.

Bruine koffie kroeg
In het koffiebruine interieur zie, ruik en proef je koffie. De zaak groeide uit van een trefpunt voor Italiaanse gastarbeiders tot een ontmoetingsplaats voor studenten, kunstenaars, filosofen, auteurs en muzikanten. Al heeft de geur van vers gebrande koffie bij het voorbij wandelen ook een sterke aantrekkingskracht op de toevallige passant die, vaak ontgoocheld, een plaats moet zoeken tussen de klanten die hun koffie-inkopen doen.

Overname
Grace Ishiekwene en Quentin Magnette nemen de zaak midden januari over van Christine Berth en Tom Duran. Grace is de dochter van Christine en groeide als het ware op boven de Mokabon. Ze heeft dan ook heel veel meegedraaid in de zaak die haar moeder mede met Tom Duran in 1991 overnam. Dat zij het nieuwe gezicht van de zaak en is dan ook voor de hand liggend. Quentin Magnette blijft nog even aan de slag als consultant bij Neuhaus maar vervolmaakt zich ondertussen als koffiebrander onder het toeziend oog van Tom Duran.

Traditie
De overname zal niet direct voor grote veranderingen zorgen. Het nieuwe jonge geweld wil de zaak zo authentiek mogelijk houden. Al wil men graag het principe en merknaam nog meer in het daglicht plaatsen. Het koffieverhaal van Mokabon is met de jaren wat verwaterd en dat willen de nieuwe uitbaters opnieuw naar voor brengen. Er wordt niet overal in Gent koffie geserveerd met dagvers gebrande bonen.

1 Comment

  1. Mevrouw
    Wie was in de jaren 80 en later die de Mokabon open hield en de koffie liet branden door haar Italiaanse vriend a u b.Bedankt

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*