Geluksdag voor Gents Grand Café SGOL

Bertrand Flamang

Toepasselijk of niet maar op vrijdag de 13e (mei) gingen de deuren van het voormalig Gents Stadscafé Belfort weer open. Na maanden gesloten te zijn is het café-restaurant ‘SGOL’ onder de Gentse stadshal aan het Emiel Braunplein in een proefopstelling open.

Zowel voor het personeel in de zaal, op het terras, achter de bar en in de keuken was onwennigheid troef op de eerste dag. Een dag die meteen heel veel zonnekloppers lokte maar ook nieuwsgierigen die vaak verbaasd waren dat de zaak, bij wijze van spreken, in de kelder van de Gentse Schaapstal plots open was. Met een korte tussenstop de voorbij winter was de zaak al van in mei 2020 niet meer geopend. Op tafel ligt de NIET menukaart die dus ook heel voorlopig is en net zoals de rest nog veel veranderingen zal moeten ondergaan.

Wijn en bites
Wat wel al op de kaart staat is een zeer uitgebreide wijncollectie. Als een scherm tussen de zaal en de open keuken liggen tientallen flessen te wachten om als geschikte drank bij één van de maaltijden te worden geserveerd. Er zijn vooral veel biologische wijnen. Speciale wijnen zullen per glas kunnen geproefd worden op aangeven van de sommelier. Naar de toekomst toe wordt ook gestart met een wijnshop, zodat klanten en passanten ook een fles mee naar huis kunnen nemen. Dit wordt dus ook een restaurant. Grote maaltijden staan er nog niet op de kaart, wel ‘bar bites’ die al meteen de toon zetten. Gentse gezelligheid met Italiaanse flair en klasse dat kan afgeleid worden uit de voorlopige kaart.

Gekende namen
De zaak lijkt voor zijn uitbating wel grote Gentse namen aan te trekken. Lucien De Vos, beter gekend als Zaf, van de Overpoort Bowl was de eerste die met zijn firma AHO bvba een (omstreden) concessie binnenhaalde. Nu zijn het Betrand Flamang en Hannes Dewit die onder de naam ‘SGOL’ de ruime zaak nieuw leven in blazen. Flamang is onder gekend als de organisator van Gent Jazz. Dewit is gekend van Radar Events (oa Radio Modern) en burleske shows. Door ook kok Mauro Menichetti erbij te halen hebben ze een Gentse topkok achter het fornuis. , die ook in restaurants Flor en NZET in de pannen roerde. Jan Op de Beeck zorgde voor de ruimtelijke invulling.

SGOL
Wie de benaming van het nieuwe grand cafe ‘Sgol’ uitspreekt komt al vlug bij skol of santé uit. Noemt het skol met de G van Gent, verklaart Flamang de benaming. Terwijl Dewit er ons graag op attent maakt dat het ook oud-Duits is voor Schelde. En daarmee is de band naar Gent gelegd. Want dit Grand Café op deze iconische plek moet, volgens de zaakvoerders, een ontmoetingsplaats worden, iets waar we zelf willen komen zitten. Dat er veel toeristen en passanten zullen plaatsnemen in het prachtig kader is noch ongewenst, noch onvermijdelijk gezien de ligging. Maar zoals de borden het al aangaven bij de opening is het bedoeling dat vooral Gentenaars er hun krant kunnen lezen of na het werk iets komen drinken met vrienden. Wij zullen er alvast terug zijn wanneer alles definitief is begin juni. Stiekem misschien wel vroeger.

Foto: Jan Vermeersch

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*