Geen Belgische Stella meer voor USA

In de Verenigde Staten kondigt Anheuser-Bush, afgekort de AB van AB Inbev, een investeringsprogramma aan van 1 miljard dollar. Binnen dat programma zullen vier Amerikaanse brouwerijen Stella Artois bier gaan produceren.

Op die manier verliest Stella zijn status van ‘imported beer’ in de VS en wordt het een Amerikaans thuismerk. Op de Amerikaanse hoofdzetel in Saint-Louis worden dit jaar nog een aantal afvullijnen voor Stella in flessen en in blik opgestart. In vier Amerikaanse brouwerijen van de groep, onder meer in Los Angeles, Newark en Jacksonville, wordt alles in gereedheid gebracht om zelf Stella te gaan brouwen. Er wordt een kleine 300 miljoen dollar geïnvesteerd in distributie binnen Noord-Amerika. Concreet gaat Jupille minder Stella Artois brouwen voor de landen buiten Europa. Corona stuurde die distributielijnen danig in de war. “Om duurzaamheidsredenen willen we ook dichter bij de con­sument produceren. Als we de productie overhevelen naar de VS, sparen we meer dan 7.000 ton CO2 uit.” is één van de redenen die woordvoerster Laure Stuyck aanhaalde.

Te veel stakingen
Maar er blijkt ook nog een andere reden te zijn, en daar draait AB Inbev niet te veel doekjes rond: er wordt te veel gestaakt in Jupille, en dat brengt de continuïteit in het gedrang. De voorbije vier jaar werd in Jupille gecumuleerd één volle maand gestaakt. En dat botst met de productiecijfers van de groep. Wanneer de productiviteitscijfers beter zijn, kan een deel volume nog terugkeren naar Jupille, zo wordt gezegd door de Belgische directie.

No Belgium Beer
Stella Artois wordt in de VS al langer gepromoot door Anheuser-Bush als een ‘premium beer’, een kwaliteitsbier. Elk jaar legt de biermultinational miljoenen dollar op tafel om reclamezendtijd te kopen tijdens de Super Bowl. Dit jaar werd daarvoor de Amerikaanse popster Lenny Kravitz ingehuurd. De titel Belgium Beer zal wellicht definitief verdwijnen.

Foto: Marketing Inbev-Pinterest

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*