Gault&Millau Gids België 2021: Christophe Pauly is Chef van het Jaar

Maandagmiddag 23 november werd onder grote virtuele aandacht van de horecasector de achttiende editie van de Gault&Millau Gids voorgesteld. De inspecteurs van de gids hebben ook in dit moeilijke jaar in België meer dan 1270 restaurants gerecenseerd, waaronder ook meer dan 100 nieuwe adressen. Met de uitgave van deze gids wenst Gault&Millau de sector meer dan ooit de aandacht te geven die ze verdient, en de restaurateurs en gasten een perspectief te bieden op de toekomst.

Voor een digitaal publiek van ongeveer 1000 restaurateurs, journalisten en partners stelden Marc Declerck en presentatrice Virginie Claes de achttiende editie van de Belgische Gault&Millau Gids voor. De titel van Chef van het Jaar 2021 gaat dit jaar naar Christophe Pauly van Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot. “Pauly werkt met de beste ingrediënten, vaak uit het eigen Waalse terroir en kiest als NorthSeaChef ook voor het fijnste lekkers wat onze vissers aan wal brengen. Zoals de beste chefs toont hij zijn creativiteit en decoratief tot artistiek vermogen om te verrassen met een aantal uitzonderlijke lichte, luchtige of amusante nagerechten.” aldus de redactie. “Finesse en perfect evenwicht van de gerechten zijn twee terugkerende kenmerken van zijn stijl”, zo bevestigt ook C.E.O. Marc Declerck.

Stijgers aan de top dit jaar zijn De Stadt van Luijck en La Botte met 16/20, Castor met 16,5/20, La Table de Maxime en Cuchara met 17/20. Nuance stijgt naar een topscore van 18/20. Le Pristine komt meteen nieuw in de gids met 16/20 en Bartholomeus is terug met zijn nieuw concept en scoort net als voordien 18/20.

Bij de Jonge Chefs van het Jaar vallen David Grosdent (L’Envie – Zwevegem) voor Vlaanderen, Stefan Jacobs (Hors Champs – Gembloux) voor Wallonië en Kevin Lejeune (La Canne en Ville – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen.

Volgende thematische laureaten werden bekroond:

– Gastvrouw van het Jaar: Marieke Moyaert (Schatteman – Hertsberge)

– Italiaan van het Jaar: Gellius (Knokke-Heist)

– Aziaat van het Jaar: Saito Harumi (Samouraï – Brussel)

– Het mooiste terras: Brugmann (Brussel)

– Het mooiste restaurant design: Cuchara (Lommel)

– Sommelier van het Jaar: Tom Ieven (Hof van Cleve – Kruisem)

– Dessert van het Jaar: Nuance (Duffel)

– Brasserie van het Jaar: Bar Bulot (Brugge)

– Gastro-bistro van het Jaar: Les Potes au Feu (Namen)

– Ambachtsman van het Jaar: Michaël Rewers (Bistrot du Nord – Antwerpen)

– Groentegerecht van het Jaar: Brutal by Bruut (Brugge)

– Dé Nieuwkomer van het Jaar: Le Pristine (Antwerpen)

– New concept of the Year (nieuwe award): Bartholomeus (Knokke-Heist)

– Wijnkaart van het Jaar: Arden (Chateau de Vignée – Rochefort)

– Bierkaart van het Jaar: La Marelle (Blaregnies)

– De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar: Rizoom (Gent), Ventre Saint Gris (Brussel) en La Gare d’Hamois (Modave)

– De 3 ontdekkingen van het Jaar: Blanc by Aytems (Sint-Truiden), La Bonne chère (Brussel) en Quai n°4 (Ath).

Cahier POP, App en website

Het Cahier POP dat drie jaar geleden werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, groeit snel. Het telt nu reeds meer dan 380 laagdrempelige, meer casual adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. Dit betekent opnieuw een honderdtal nieuwe adressen. De drie POP-laureaten van 2021 zijn Baracca in Leuven, Nénu in Brussel en Asie à Tik in Bergen. Ontdek de volledige unieke verzameling op: ttps://be.gaultmillau.com/collections/pop.

De App en de website blijven bijkomende en gratis tools die een steeds groter succes kennen, zonder dat zich dat uit in het aantal verkochte gidsen. CEO Marc Declerck wijst er niet zonder trots op dat Gault&Millau met 28.500 verkochte exemplaren in de voorverkoop met een grote voorsprong de Belgisch-Luxemburgse leider van de sector blijft. We danken eens te meer alle trouwe partners die ons gesteund hebben en ook het voltallige Gault&Millau Team dat zich heeft aangepast aan de bijzondere omstandigheden, en ervoor gezorgd hebben dat we deze gids konden realiseren. Eens de restaurants weer opengaan, zal de gids een onmisbare leidraad zijn voor wie restaurants wil ontdekken of herontdekken.

De Gault&Millau Belux gids 2021 ligt vanaf woensdag 25 november in de boekhandel en kost nog steeds 29 euro. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be.

Alle quoteringen vindt u per provincie via deze link: https://drive.google.com/file/d/1mNwNVCWrwmdFMAob1UjrRCJ7yOFDFMxN/view?usp=sharing

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*