Gault&Millau Gids 2022

135 nieuwe adressen en maar liefst 122 stijgers, een chef van het jaar en nog veel culinaire onderscheidingen dat is in het kort de nieuwe Gault&Millau Gids België 2022. Een traditionele bijeenkomst van iedereen die ook maar iets betekende het afgelopen jaar werd de voorstelling niet.

Top 3
De Gault&Millau gids werd dit jaar digitaal voorgesteld. Bij de voorstelling benadrukte Marc Declerck (CEO) dat ze met het uitbrengen van deze gids de horeca nog meer willen steunen dan vroeger reeds geval was. Tevens werd ook aangegeven dat de anonieme inspecteurs aangenaam verrast werden door de veerkracht van de restaurateurs. Hoewel de gids heel veel nominaties bevat wordt er toch altijd uitgekeken naar de top drie. Hof van Cleve blijft samen met Bon-Bon met 19,5/20 de top, gevolgd door l’Air du Temps met 19/20.

Nieuwkomers en stijgers
De hoogste nieuwkomer voor Vlaanderen is Hertog Jan in het Antwerpse Sanctuary Botanic met een score van 18/20. Voor Wallonië zijn er twee hoogste nieuwkomers: Toma in Luik en Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy, beide met een score van 16/20. De hoogste nieuwkomer in Brussel is La Villa Lorraine by Yves Mattagne met een score van 16.5/20. Stijgers aan de top dit jaar zijn Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) en Vrijmoed (Gent) met 17.5/20, Sel Gris (Knokke-Heist)met 17/20, Altermezzo (Tongeren), Colette – De Vijvers (Averbode), Dôme (Antwerpen) en Sir Kwinten (Lennik) met 16.5/20, en L’Envie (Zwevegem) met 16/20.

Chefs
De titel van Chef van het Jaar 2022 gaat dit jaar naar Thierry Theys van restaurant Nuance in Duffel. “Zijn keuken heeft een signatuur die het hele traject van aperitiefhapjes tot zoets bij de koffie karakteriseert en daardoor de gasten verwent met tal van leuke vondsten vol zintuiglijke prikkels.” aldus de redactie. Tot Jonge Chefs van het Jaar werden dit jaar bekroond: Martin Volkaerts (L’Amandier – Genval) voor Wallonië, Martijn Defauw (Rebelle – Kortrijk) voor Vlaanderen en François-Xavier Lambory (Stirwen – Brussel) voor het Brussels Gewest.

Thema laureaten
Daarnaast werden traditiegetrouw volgende thematische laureaten bekroond: Gastheer van het Jaar is Jonas Kellens (Dim Dining- Antwerpen) en Italiaan van het Jaar San Daniele (Brussel – Ganshoren). De Aziaat van het Jaar is het Japans restaurant Nonbe Daigaku (Brussel – Elsene) terwijl Le Cor de Chasse (Wéris) het mooiste terras bezit. Binnenin vonden de inspecteurs het mooiste interieur bij Le Vieux Château (Flobecq). Sommelier van het Jaar, volgens Gault&Millau, Benjamind De Buck, werkt Vrijmoed te Gent. Het dessert van het jaar komt uit de keuken van Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) terwijl Ciro’s in Antwerpen zich een weg kon banen van café langs restaurant tot brasserie van het jaar. Het Gentse DOOR73 werd dan weer Gastro-bistro van het Jaar.
Ambachtsman van het Jaar is Jan Nijs (Plein 25 – Elsegem) terwijl Arabelle Meirlaen (Marchin) het beste groentegerecht wist voor te schotelen. De beste wijnkaart staat op de tafels van Sans Cravate (Brugge) terwijl de beste bierkaart te raadplegen is bij Taratata (Hasselt). Om het aantal lijstjes onuitputtelijk te maken was er ook nog de ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar: ’t Pachthuis (Zottegem) voor Vlaanderen, Chabrol voor Brussel en CCnomie (Dinant – Falmignoul) voor Wallonië. De 3 ontdekkingen van het Jaar zijn: Klost’r (Vlijtingen) voor Vlaanderen, Savage voor Brussel en Racines (Floreffe) voor Wallonië.

De POP-selectie
Het Cahier POP dat vier jaar geleden werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, groeit ook snel. Het telt nu reeds meer dan 430 laagdrempelige, meer casual adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. Dit betekent opnieuw een vijftigtal nieuwe adressen. De drie POP-laureaten van 2022 zijn Raffat in Leuven, Habibi in Brussel en El Cuchillo in Genval.

Cahiers
In de gids 2022 brengt de uitgever naast de POP-cahier drie andere rijk geïllustreerde cahiers:‘Great Cocktail Bars’: de selectie van de beste cocktailbars in België. Arthur Orlans in Brussel werd daarbij verkozen tot Cocktailbar van het Jaar 2022. ‘Finest Chocolatiers’: de Gault&Millau selectie van de lekkerste chocolatiers. Enkele weken geleden bekroonde de gids in Brussels Expo reeds Deduytschaever (Gent), Vanessa Renard Finest Chocolate (Brussel) en Bernard Schobbens (Chaumont-Gistoux) tot Chocolatiers van het Jaar. De Ontdekking van het Jaar was Xocolate in Brussel. De gastronomische en POP-restaurants uit de gids “A Taste of Luxembourg” werden ook in een aparte cahier overgenomen in deze gids.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*