Fugazi opmerkelijke Gentse cocktailbar

Aan de Gentse Vlaanderenstraat opende begin januari cocktailbar Fugazi. De bar in een statig herenhuis is het levenswerk van een meer dan dynamisch koppel dat zijn weg naar elkaar vond in het Gentse Café Theatre.

De jonge dertigers Cleopatra Vandewalle en Ruben Patoor waren jarenlang het gezicht van Café Theatre maar vonden, ondanks de corona, de tijd rijp om hun eigen zaak op te starten. Omdat er na iedere crisis, na iedere oorlog, steeds weer hoop is, klinkt het tweestemmig. De term opstarten is gezien het resultaat zeer zacht uitgedrukt. Bij Fugazi gaat het duidelijk om creëren. In het prachtige pand, met binnentuin, werd niet zomaar iets neergepoot, er staat een horecazaak die persoonlijkheid uitstraalt. Over ieder detail zowel in het glas als er naast is nagedacht.

Cocktails
Patoor is al jaren begaan met het samenstellen en mixen van drankjes en cocktails. Het was een passie. Er kwamen opleidingen aan de European Bartender School en werkervaringen van Parijs langs Londen tot op het strand van Curaçao. Door deel te nemen aan internationale wedstrijden, maar ook door zijn cocktail creaties bij zijn vorige werkgever wist de shaker het nodige respect af te dwingen binnen de soms gesloten wereld van cocktailmakers -bedenkers. Want voortdurend is de man, bij velen herkenbaar door zijn krulsnor, bezig met het bedenken van nieuwe cocktails zonder daarbij de basis van de klassiekers te vergeten. Een lijn hij ook wil aanhouden bij Fugazi. Wie zijn gading niey vind op de kaart kan steeds zijn smaakwensen doorgeven aan Ruben die dan de nodige ingrediënten door elkaar haalt om de smaak van de klant te evenaren. De shaker Patoor mengt en creëert niet alleen drankjes hij IS een levende mix van nieuwe technieken, van centrifugeren van experimenteren met ingrediënten. Door hun samenwerking heeft ook gastvrouw Cleopatra reeds de knepen van het vak onder de knie zodat het koppel onlosmakelijk zijn bij Fugazi. Heel stil maar hoopvol koesteren de jonge ondernemers de droom om in The Best 5O’s bar te belanden. Een streefdoel dat ons inziens niet onhaalbaar is.

Hart en ziel
Cleopatra Vandewalle heeft letterlijk haar hart en ziel gestoken in deze cocktailbar. Fugazi dat is Cleopatra en Ruben, en Cleopatra en Ruben zijn de verpersoonlijking van Fugazi. De warmte en de sfeer die de zaak uitstraalt is ook terug te vinden bij het jonge ondernemend koppel. De bar die weggeplukt is uit een roaring twenties decor, de vorm van de stoelen en hun bekleding, de banken, de kleur van de wanden, het lampje aan de muur of het plafond tot de opmerkelijke inrichting van het toilet, alles draagt de signatuur van de gastvrouw. Bijna maniakaal werd op ieder detail gelet. Het resultaat is een horecazaak die in niets de vergelijking kan doorstaan met andere zaken. Niet alleen het interieur en de aankleding verbluffen steeds opnieuw, Vandewalle weet ook het personeel stijlvol aan te kleden. Door haar aanstekelijk, positief optimisme weet de gastvrouw zowel de werknemers als de gasten te laten opgaan in het verhaal van HUN eigen zaak.

Meer dan cocktails
Zo verrassend als de zaak is, zo veelzijdig als de cocktails smaken, zo divers willen de zaakvoerders zijn naar de klanten toe. Naast de cocktails staan er ook enkele met zorg uitgekozen wijnen op de kaart. Geen klassiekers van soms overgecommercialiseerde wijndomeinen maar een keuze uit internationale namen. Ook een glaasje champagne kan genuttigd worden net zoals een voor Gent exclusief biertje. De beste, fijnste vleeswaren zijn te vinden op een charcuteriebordje terwijl de aangeboden olijven zo van de boom lijken geplukt. Met zijn centrale ligging, met drie parkings op loopafstand, mikt de nieuwe bar niet alleen op de mensen die eerst iets komen aperitieven en daarna de buurt, of stad in trekken om iets te eten en daarna hopelijk nog terugkomen. De mensen van Fugazi willen verrassen en verwondering opwekken. Iets wat spontaan naar boven komt door een horecaplaatje te serveren dat volledig klopt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*