Frituur Davy uit Bissegem is 'Beste Frituur van Vlaanderen'

Frituur Davy uit Bissegem is volgens een wedstrijd die werd georganiseerd door de krant Het Nieuwsblad en met steun van Bicky Burger, de beste frituur van Vlaanderen en dat werd zaterdagavond 6 april – de dag van de proclamatie – uitgebreid gevierd in Bissegem, met o.a. gratis friet. De zaakvoerders kregen het meeste stemmen van het publiek en de jury, die de hoogstscorende fritures per provincie ging bezoeken en quoteren.

Het Nieuwsblad organiseerde de wedstrijd voor de derde keer. Daarvoor werd in totaal ruim 180.000 keer gestemd. Wie het hoogst scoorde kreeg bezoek van de jury. En daar stak de Bissegemse frituur andere goeie frituren de loef af. Zaakvoerder Davy Vannieuwenhuyze (40): “Het is het resultaat van twintig jaar hard werken en het hebben van een eigen identiteit. Alles is vers en we streven naar topkwaliteit. De kwaliteit van de aardappel is ook super belangrijk.”

Van Chef-kok tot friturist

Davy Vannieuwehuyze volgde een opleiding tot chef-kok in Koksijde (waar hij jaargenoot was van Jeroen Meus), liep stage in enkele binnen- en buitenlandse sterrenrestaurants, maar nam de frituur een goede 20 jaar geleden over van Bissegems icoon Bertrand die 33 jaar in zijn barak frieten bakte, dit na een tip van zijn vader. Ondertussen is de barak vernieuwd maar ze blijft staan aan de spooroverweg in Bissegem. Een plek die iedereen kent, met zowel vaste klanten als passanten. Davy Vannieuwenhuyze baat de frituur uit samen met zijn echtgenote Melissa Buyse.

Voor hun klanten willen ze graag het beste. Ze maken zelf kaaskroketten, garnaalkroketten, tartaar, stoofvlees, stoofvleessaus. Sinds kort hebben ze ook een eigen huisgemaakte saus. En je krijgt je frieten in een puntzak.

De winnaars van vorige edities zagen hun omzet met 20 procent stijgen. Het wordt dus nog drukker op vrijdag- en zaterdagavond in Bissegem. Davy mag ook een jaar lang gratis Bicky’s weggeven, zij het beperkt in aantal. ‘Verse frietjes in de mond, maken het humeur van een mens gezond’ is het motto van frituur Davy. Vannieuwenhuyze: “Wij amuseren ons en willen mensen gelukkig maken.”

De kandidaat-winnaars van de andere provincies waren voor Antwerpen ’t Pleintje in Zwijndrecht, voor Oost-Vlaanderen De Frietketel in Gent, voor Limburg De Frietboetiek in Oudsbergen, en voor Vlaams-Brabant & Brussel Friddl in Hoegaarden.