Franse hotelsector kwaad over samenwerking Olympische Spelen en Airbnb

De Franse hotelsector beëindigt de samenwerking met het organisatiecomité voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024. De branchevereniging doet dit uit boosheid over het feit dat het organisatiecomité van de Olympische Spelen ook een verregaand samenwerkingsverband heeft opgezet met Airbnb.

Volgens de beroepsvereniging voor de hotels, de Union des Métiers et de l’Industrie de l’Hôtellerie (UMIH), was het goede hotelaanbod in Parijs net een belangrijke reden waarom de lichtstad werd aangeduid als gaststad van het grote sportevenement. Dat het organisatiecomité achteraf dan ook in zee gaat met Airbnb, vindt de beroepsfederatie ‘schandalig en respectloos’. Daarom besliste de UMIH om niet langer zitting te hebben in de voorbereidende vergaderingen met het Olympsiche Organisatiecomité.

Deloyale concurrentie

De UMIH vindt dat er door de komst van Airbnb sprake is van deloyale concurrentie, omdat de strenge regels voor kamerverhuur en toerisme die voor hotels gelden, niet van toepassing zouden zijn voor Airbnb.

Partnership

Of het verzet van de hotelfederatie veel zoden aan de dijk gaat zetten, is een ander paar mouwen. Er zijn weliswaar reeds 40.000 hotelkamers gereserveerd voor de duur van de Olympische Spelen, maar dat zou te weinig zijn. Naar verluidt doet het organisatiecomité daarom ook beroep op Airbnb. Bovendien lijkt het er op dat de Olympische Spelen ook in de toekomst beroep zullen doen op de kamerverhuurder. Zo sleepte Aitbnb reeds een partnership binnen met de Olympische Spelen tot en met de Spelen in 2028 in Los Angeles. Volgens het organisatiecomité van de Olympische Spelen stelt het partnership met Airbnb de gaststeden in staat om het evenement op een meer ‘lokale, authentieke en duurzame manier’ te organiseren. De reguliere hotelsector zal dit graag horen…        

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*