Frankrijk verliest groot gastronomisch talent

Pierre Troisgros is op woensdag 23 september overleden op 92-jarige leeftijd. De aankondiging werd gedaan door Patrice Laurent, directeur van La Maison Troisgros. De chef-kok en zijn broer Jean hielpen bij het vinden van de nouvelle cuisine-beweging, met hun kenmerkende zalm met zuringgerecht dat over de hele wereld werd gekopieerd.

Vriend van Paul
De grote sterrenchef drukt een onuitwisbare stempel op de Franse keuken. Met zijn restaurant Les Frères Troisgros, Pierre Troisgros – samen met zijn broer Jean, die plotseling stierf – is hij een van de essentiële figuren in de gastronomie geworden. Pierre Troisgros, stond al van kinds af in de keuken van het familie restaurant in Roanne. Het was in Crillon en Lucas Carton in Parijs dat hij de grote Paul Bocuse leerde kennen. Ze werden intense vrienden (70 jaar lang) en collega’s en bewandelden dezelfde culinaire paden. In het begin van de jaren vijftig keerde hij samen met zijn broer Jean terug naar het familierestaurant en noemde het Les Frères Troisgros.

Gastronomische Dynastie
Pierre Troisgros en zijn zoon Michel hebben sinds 1968 de maximale drie Michelin-sterren in hun bezit, waardoor de provinciestad Roanne in Midden-Frankrijk een bedevaartsoord is voor fijnproevers. De Michelingids noemde hem “een reus die gelijk was aan Bocuse, met wie hij een revolutie teweegbracht in het koken. In hetzelfde jaar riep de gids Gault & Millau hun hotelrestaurant uit tot het beste ter wereld, een eer die in 2007 opnieuw werd toegekend door de Zagat-gids. Hoewel Pierre Troisgros al lang niet meer achter het fornuis stond, was hij een joviale aanwezigheid in het familiehotel totdat ze drie jaar geleden hun voorouderlijk restaurant tegenover het treinstation van Roanne verlieten voor het naburige dorp Ouches. Het nieuwe restaurant, dat zijn drie Michelin-sterren heeft weten te behouden, wordt nu gerund door Michel en zijn zoon Cesar. Hij is de vierde generatie van de Troisgros-clan die de keuken op zich neemt, die zijn eerste klanten in 1930 verbaasde toen zijn overgrootouders een hotel overnamen op een strategische tussenstop op de National 7-weg die van Parijs naar de stranden van de Mediterraan loopt. Jean Troisgros stierf aan een hartaanval tijdens het tennissen in 1983. De twee andere kinderen van Pierre Troisgros zijn ook beide restauranthouders, zijn zoon Claude in Brazilië en zijn dochter Anne-Marie in Bordeaux.

Troisgros is de derde grote Franse chef die in twee jaar tijd is overleden, met zijn levenslange vriend Paul Bocuse en ’s werelds meest bekroonde chef, Joel Robuchon, beiden overleden in 2018.

foto: Troisgros hotel

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*