Frank (mossel) Wiskerke (Philippine) overleden

Net voor de officiële opening van het Zeeuwse Mosselseizoen is Frank Wiskerke op de laatste dag van juni overleden. Frank was Philippine. Met een buik zo bol als de grootste mosselschelp, was Frank de verpersoonlijking van het zwarte goud.

Ruim 30 jaar was Wiskerke zaakvoerder van Hotel Restaurant Au Port te Philippine. De grootvader van Frank opende in 1907 Herberg au Port in het dorp, een uitvalsbasis voor de mosselvissers op dezelfde plaats. Opa Wiskerke haalde met paard en wagen de mosselen zelf op in de toenmalige haven en was de grondlegger van het oude familierecept wat tot op de dag van vandaag nog steeds op de kaart staat bij de Wiskerke restaurants in het mosseldorp.

Mosselgeneratie
Het vissen op mosselen werd in Philippine tot 1952 actief gedaan, het was een van de belangrijkste mosselhavens. De waterwerken waren de oorzaak voor de sluiting van de haven maar de mosseltraditie werd in de talrijke restaurants in ere gehouden. Op een bepaald moment werden er in Philippine 6 restaurants uitgebaat door afstammelingen van opa Wiskerke. Frank Wiskerke mocht zich decennialang met recht een uithangbord voor het dorp en specifiek voor de mosselsector noemen. Hij was lang voorman van de mosselrestauranthouders en stak in die rol zijn mening nooit onder stoelen of banken.

Philippine
33 jaar was hij betrokken bij de Stichting Mosselfeesten in Philippine, waarvan hij 25 jaar lang als voorzitter zijn volle gewicht in de weegschaal gooide. En in het geval van Frank Wiskerke betekende dat heel wat. Overal waar de gerespecteerde horeca ondernemer kwam ging het over mosselen en indien mogelijk nog meer over Philippine. Van de Feyenoord kuip in Rotterdam tot in de bistro van zijn geliefde Gentse horecagroothandel overal was Wiskerke een joviaal, graag gezien persoon. Uit de 2 interviews die we met mochten doen konden we heel veel leren over de horeca, over het verschil tussen concurrentie, collega’s en familiebanden maar vooral over mosselen en over ja…..Philippine.
Bedankt Frank het gaat je goed.
Foto: Youtube

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*