Franchisegever Délifrance Nederland en België failliet

De rechtbank heeft het faillissement uitgesproken van Phoenix Franchise in Vianen, de master franchiser van Délifrance in Nederland en België. Het bedrijf draaide de laatste maanden forse verliezen als gevolg van de coronacrisis.

Franchisegever
Voor alle duidelijkheid het gaat niet om Délifrance doch wel om Phoenix Franchise, eigenaar van de masterfranchise van Délifrance. Phoenix Franchise werd in april 2018 eigenaar van de masterfranchise van Délifrance. Inmiddels kan ze niet langer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. De verliezen zijn deels te wijten aan de coronacrisis, zegt de organisatie.
Délifrance heeft ruim 80 vestigingen in Nederland in België, zowel restaurants als snelweglocaties. In België heeft Phoenix een masterfranchise overeenkomst met de EG Group voor zo’n 17 locaties bij tankstations. Zij gaan een onzekere periode tegemoet. De curator van de bv en fabrikant van Délifrance zullen samen beslissen hoe het met de masterfranchise verder zal gaan.

Corona
De ongeveer 80 Délifrance-locaties in Nederland en België kunnen dus gewoon open blijven. Het betreft namelijk het faillissement van de bv, niet van de winkels. Voor de ondernemers breekt er echter wel een onzekere periode aan, zegt marketing & sales directeur Martijn Boone. ‘Het is namelijk nog niet zeker wie hun franchisegever gaat worden.’ Het faillissement wordt volledig toegeschreven aan de coronacrisis en de horecasluiting van de afgelopen maanden. In Frankrijk waren er nog gesprekken over mogelijke reddingsplannen maar die kwamen te laat. De marketing- en andere uitgaven liepen gewoon door ondanks dat de winkels dicht waren en dat zorgde voor betalingsachterstanden.

Vacuüm
Voor hoeveel formulemedewerkers het faillissement negatieve gevolgen heeft, is nog niet geweten. Reorganisatieplannen moeten er voor zorgen dat de mensen uit het huidige vacuüm geraken. Het is nu aan de aangewezen curator van Phoenix Franchise BV en aan Délifrance S.A in Frankrijk om te bepalen wat er nu verder moet worden gedaan in het belang van de organisatie en hun medewerkers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*