Flammkuchen in Hasselt

Wie Hasselt zegt of denkt heeft het over jenever en mode, abdij Herkenrode en een Japanse tuin. Sinds kort kan daar ook flammkuchen aan toe gevoegd worden. The Basement tegenover het jenevermuseum heeft flammkuchen en alleen dat (naast drank) op de kaart staan.

Duitse Pizza
Onder café Borrelhuis, tegenover het jenevermuseum, kan je sinds kort genieten van een waaier aan authentieke Elzasser Flammenkuchen. The Basement combineert een wijnbar met een top en een high-level foodprint van flammkuchen die op een moderne manier worden gebracht. De Flammkuche of tarte flambée is verwant aan de pizza en quiche. De bodem van deze ‘Duitse Pizza’ bestaat uit een dun laagje brooddeeg met crème fraîche. Flammkuchen worden in een steenoven gebakken en komen heerlijk krokant in een licht ovale vorm op het bord te liggen. Het leuke aan een Flammkuche is dat het geen vast gerecht is. Er bestaan veel variaties op zowel het deeg als de garnering.

Woordenschat
Voor de opening van de zaak werden meteen ook enkel termen gelanceerd die voorheen wellicht nog in geen enkel culinair woordenboek voorkwamen. Flammenkuchenist, Flammenkucheria en Wineria waren alvast woorden waar onze automatische spelcontrole het moeilijk mee had. Maxime Vanheusden en Flammenkuchenist Patrick Annys serveren een tiental van het originele recept en ook twee zoete soorten. De kuchen kunnen ook aangeboden worden in een sharing formule. Dan komen ze in porties op tafel zodat de gasten kunnen proeven de verschillende smaken.

Schaaf kaas
Een van de smaakmakers in The Basement is de Belpner Knolle. Deze schaafkaas is gemaakt van de melk van de Zwitserse Simmentaler koeien. Het is een klein hard en rond kaasje dat qua uiterlijk doet denken aan een truffel. Het bijzondere aan de Belpner Knolle is dat er fijngesneden knoflook aan de wrongel toe is toegevoegd en vervolgens ingerold wordt in zwarte vers gemalen peper. Tot slot rijpen deze knolletjes tot 6 tot 10 weken in de kelders en eenmaal hard kunnen deze geschaafd worden als een truffel. Deze smaakbom wordt, aan tafel, geschaafd over heel wat flammenkuchen van The Basement. Dat kan gaan van de traditionele Duitse variant met spek, ajuin, zure room, kaas en de traditionele Belpner Knolle, over flammkuche met kreeft en rivierkreeftjes, een veggie aanbod, eentje met gerookte zalm en verschillende varianten met avocado tot de vier kazen, ook afgewerkt met de Belpner knolle. Om maar te zwijgen van de dessert-flammenkuche met rode vruchten of appel en amandel.

Wineria
Vader Filip Vanheusden, die zelf een wijnkenner is wilde in de kelder van de Witte Nonnenstraat 28 graag iets doen met wijnen. Er werd dan ook een ruim assortiment aan wijnen samengesteld waarbij zeker rekening gehouden werd met prijs/kwaliteit. En dat zijn niet alleen wijnen uit de Elzas. Want zowel bij de bereiding van een klassiek gerecht als de keuze van de wijnen kijken ze bij The Basement heel breed. En om hun klanten te verwennen met voorstellen of suggesties gaan ze diep, heel diep.

Foto: The Basement

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*