Festival van de Oostendse garnaalkroket

Vorig jaar riep Oostende zichzelf uit tot hoofdstad van de garnaalkroket. Dat kwam er op aanraden van Kobe Desramault om de culinaire troeven van de stad meer uit te spelen. Maar corona stak een stokje voor de verdere uitwerking daarvan. Nu krijgt het plan alsnog een concrete invulling.


Garnalenstad
Op 17 oktober organiseert de stad een garnaalkrokettenfestival op de Wellingtonrenbaan. Verschillende chefs, die allemaal zelf hun kroketten maken, nemen deel en er zal een “Gouden Garnaalkroket” verkozen worden.
Hoeveel grijze Noordzeegarnalen er in Oostende verkocht worden aan particulieren is niet juist te bepalen. Hoeveel garnalen er verwerkt worden in de Oostendse horeca is een nog moeilijker te bepalen getal. Feit is dat er maar weinig zaken, van frituur, tot snackbar langs bistro en restaurant tot aan hotel geen garnaalkroket op de kaart staan hebben. In sommige cafés is nog de traditie een portie ongepelde garnalen te serveren bij een West-Vlaams bruin bier. Oostende claimt dus de hoofdstad van de garnaal en de daarbij horende kroket te zijn. Een krokettenfestival moet daarbij het ‘Oostends’ culinair gerecht meer promoten.

Horeca en jury
Tijdens het festival zal men op zoek gaan naar de ultieme Oostendse garnaalkroket. Een jury zal blind proeven en oordelen wat de beste garnaalkroket is. Er is ook een publieksprijs, waarvoor de mensen kunnen komen proeven en hun favoriete kroket aanduiden. Op 17 oktober zullen (voorlopig) acht verschillende horecazaken vol trots hun ambachtelijk gemaakte specialiteiten presenteren. Het publiek en een professionele jury van Gault&Millau en Knack Weekend krijgen vervolgens de moeilijke maar verrukkelijke taak om de beste garnaalkroket uit te kiezen.
De horecazaken die hun zelfgemaakte kroketten in de ACEG Wellington Renbaan zijn: Le Bassin, Brassi, Rubens, Eetkaffee Poseidon, Plassendale, Fort Napoleon De Belevingsbrasserie, Botteltje & Toope. Dit is een lijst die in het eerste persbericht bekend gemaakt werd maar daar kunnen nog namen bijkomen. De toegang tot het festival bedraagt 5 euro maar dat is meteen ook goed voor een eerste proefkroket. De andere kroketten zullen te koop aangeboden worden tegen 3 euro per stuk. De kroketten zullen iets kleiner zijn dan normaal zodat bezoekers ze allemaal eens kunnen proeven en daarna hun stem kunnen uitbrengen.

KREVET bier
Naast de nodige animatie zullen bezoekers ook kunnen genieten van het Oostendse limited edition ‘garnaalkroketbier’, KREVET. Dat is een fijn staaltje teamwork van de kleinste Stadsbrouwerij van België, ’t Koelschip (o.a. gekend van het Cowboy Henk-bier ‘Blonde Kuif’), en topchef Kobe Desramaults. Het rasecht Oostends witbier kreeg een basis van wildgeplukte lokale kruiden en frisse citrustoetsen. Puur natuur, want KREVET is ambachtelijk gebrouwen met natuurlijke ingrediënten, zonder toevoeging van smaak- of kleurstoffen. KREVET is daarmee een echt experimenteel buitenbeentje: een one-off eenmalig brouwsel in limited edition bestemd voor iedereen die nog een geschikte compagnon zoekt voor bij die Oostendse garnaalkroketten.
Foto by VisitOostende

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*