Ferm veel smaak in Hulst

Wanneer twee jonge mensen, zelfs in volle coronatijden, het aandurven hun culinaire droom te verwezenlijken door een eigen bistro te openen dan is dat ‘Ferm’. Wanneer één van beiden dan nog een niet onbekend gezicht is binnen de Belgische horeca, dan hebben we een reden om binnen te springen bij Joost Matthijs en Claudia Serrarens in hun Bistrot Ferm te Hulst.

Gastvrij Hulst
Het Nederlandse Hulst, profileert zich graag als de meest Vlaamse stad van Nederland. Met zijn ligging, en zijn groot winkelgehalte, ook op zondag, trekt de pittoreske gemeente inderdaad heel wat Vlamingen aan. Maar mensen zakken ook naar Hulst af voor zijn geschiedenis, zijn omwallingen of het nabijgelegen Verdronken Land van Saeftinghe. Die zeer gevarieerde groep van bezoekers wordt gastvrij ontvangen in een zeer ruim en gevarieerd aanbod van horecazaken. De Nederlandse invloed blijft, maar de spitsvondigheid en creativiteit van de verscheidene uitbaters zorgt er voor dat ook de bourgondische bezoeker aan zijn maagvullende trekken komt. De Zeeuwse koks blijven hun eigenheid behouden maar weten ook in te spelen op het vraag en aanbod verhaal. Zo ook bij de nieuwste FERM Bistrot in de Gentsestraat de populairste winkelstraat van Hulst.

Onderscheidend
Met chef Joost Matthijs in de keuken en gastvrouw Claudia Serrarens in een uniek interieur stap je de nieuwe bistro binnen voor een met liefde gezette koffie, iets zoets, voor een snelle of uitgebreide lunch, een borrel of een diner, en alles wat daar tussen zit. Een ‘echte’ bistro dus, waar het jolige kind maar ook de CEO in driedelig pak zich laten overvallen door de ongedwongen sfeer in een sublieme inrichting of op het rustige binnen terras. Een inrichting die verzorgd werd door Bart Neyt. Als we alle opvallende, smaak- en sfeervolle (horeca)referenties van deze interieur architect willen opnoemen dan zijn we al vlug een boek verder. Maar het illustreert wel waar de chef en de gastvrouw naartoe willen. Stijl, afwerking en perfectie niet alleen in het interieur maar ook op het bord en in de bediening. Wanneer je als zaakvoerders, en team, de gezellige gemoedelijkheid, de ongedwongen sfeer, en de losse bistro sfeer kunt reflecteren binnen een perfect afgewerkte omkadering dan kan je zich onderscheiden.

Joost & Claudia
Met de opening van FERM bistrot nemen Claudia Serrarens en Joost Matthijs dé kans hun eigen ‘ferme’ stempel te drukken op het culinaire aanbod in Hulst. Voor het duo is het ook een soort thuiskomen want hun wortels liggen in deze vestingstad. Joost studeerde af aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde en roerde op diverse locaties in België in de kookpotten. Bijna 10 jaar was hij de kok van ISPC, zelfs nog voor Sligro aan de naam werd toegevoegd. Hij ging er aan de slag om de klanten van het restaurant kennis te laten maken met nieuwe producten en kookwijzen. Kritisch testen, proeven en experimenteren met Vlaamse gedrevenheid en een spontane Zeeuwse glimlach, zo kennen veel vakmensen chef Matthijs. Claudia volgde de hotelschool in Middelburg en werkte zich niet onopvallend op in diverse horecagelegenheden in de grensregio. Op één van die werkvloeren sloeg de vonk tussen beiden over. In fonkelende ogen stond niet alleen liefde geschreven maar ook de wens ooit een eigen zaak te beginnen waarbij ze gasten konden verrassen en ontvangen op een manier zoals ze zelf zouden willen ontvangen worden.

Bochtige kaart
Dat alles is ook terug te vinden op de kaart. Traditionele en plaatselijke tradities worden afgewerkt met een verrassende, ludieke twist. De weg naar plaatselijke leveranciers is een bochtig parcours met achter iedere kromming een culinaire ontdekking met een onuitwisbare stempel van een spitsvondig duo. De aangeboden borrel- of aperitiefhapjes laten alle vooroordelen over de zuinigheid van de Nederlanders verdrinken in De Schelde. De sublieme huisgemaakte garnaal croquette met verse tartaarsaus en ambachtelijk brood laat de bezoeker duidelijk weten dat de Noordzee niet ver af is. Een echte Vlaamse croque vormt een tegengewicht voor de Hollandse toast terwijl de vol au vent alleen van naam naar de Belgische klanten lonkt. De kippenragout van chef Matthijs kent noch van smaak noch van presentatie zijn gelijke. Zelfs de frieten zijn een schoolvoorbeeld voor veel koks hoe een friet in een restaurant moet zijn. De vegetariërs krijgen bij Ferm met een gepofte wortel met hangop en hazelnoot of gegrilde aubergine met amandel en baba ganoush het inzicht dat er meer is dan een gepimpte volkorenpasta. De kaart bevat ook Ferme suggesties. Tartelette van gerookte paling met groene kruiden en asperge of koolvis met asperge, zeegroenten en gremolata en eventueel kwark met rood fruit, vlierbloesem en meringue of een Eclair ‘FERM’ met pralinecrème en nougatine als dessert.

Joost en Claudia en meteen het ganse team eren met ‘Bistrot Ferm’ de stoutmoedigheid van Reynaert De Vos. Met zanderige klei uit een verdronken land boetseren ze een handleiding voor de heruitvinding van het begrip ‘Bistro’.

Foto: by Jan Vermeersch

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*