Fajalobi steunt herbebossing

Café-restaurant Fajalobi in de Gentse Vlaanderenstraat steunt met de verkoop van krokussen de strijd tegen de klimaatopwarming in Congo. De opbrengst gaat naar de ngo Fajalobi, gesticht door de oprichter van het café, die in Congo een herbebossingsproject startte.


Meer dan Surinaams
Weinig horecazaken in Gent die in de loop van de dag zo veranderen van publiek als FajaLobi. ’s Morgens wordt er ontbijt geserveerd voor mensen die zich naar kantoor of hun werkpost begeven. Tegen de openingsuren van de winkels komen daar de verkoopsters van de nabijgelegen winkels bij. In het interieur en op het terras neem je een aperitief alsof je op een Caraïbisch eiland zit. De oorspronkelijke keuken was dan ook Surinaams, maar door de jaren heen hebben meerdere culturen en stijlen de kaart beïnvloed. De bakbanaan met pindakaas is wel gebleven evenals de Surinaamse stoverij. Naar de avond toe wordt de dag afgesloten met een snack en/of een glas uit de vrij uitgebreide wijn- en bierkaart. Zonder de veelheid aan cocktails en verfrissende (huisgemaakte) limonades en sapjes te vergeten.


Van boom tot bos
Gentenaar Jurgen Heytens, die in 2007 het café Faja lobi oprichtte, verloor in 2012 zijn hart aan Congo. Hij startte er een herbebossingsproject dat ondertussen een heuse vlucht genomen heeft. In tien jaar tijd heeft de NGO bijna drie miljoen bomen gepland. Al die nieuwe bomen hebben ondertussen zo’n 19.400 ton CO2 geabsorbeerd. De winst van het café in de Vlaanderenstraat gaat grotendeels naar Jurgens project. In Congo, nabij de stad Idiofa, werken tegenwoordig zestig lokale werknemers aan het project. Het merendeel van FajaLobi’s budget gaat naar salarissen, maaltijden en studiefinanciering voor de plaatselijke jeugd. Nu worden naast eten drinken ook krokussen verkocht in het café-restaurant waarvan de opbrengst volledig naar het Afrikaans project gaat. Ook Jurgens broer Jan, van imkerij de BijenVriend, steunt het project. Zo wordt niet alleen het herbebossingsproject gesteund maar ook onze bijenpopulatie.

De zakjes van 100 krokussen kunnen in het café afgehaald worden of online besteld worden via www.bijenvriend.be.
Foto:JAVE

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*