Fabian Bail et Paul-Henri Cuvelier zijn de winnaars van de nationale fase van de Copa Jerez België

Deze negende editie van de selectie van de ploeg die België zal vertegenwoordigen op de finale van de internationale competitie van de Copa Jerez werd georganiseerd door de Raad van Toezicht op de wijnen van Jerez, de vereniging van wijnbouwers Fedejerez en het Spaanse agentschap voor handelsbevordering ICEX. Ze vond plaats op maandag 5 juli, in het restaurant De Pastorale, in Reet.

Winnaars werden chef Fabian Bail en sommelier Paul-Henri Cuvelier van het restaurant Paul de Pierre in Etikhove (Maarkedal), in de provincie Oost-Vlaanderen. De jury, dit jaar samengesteld door een tweesterrenchef, een professionele sommelier, een Jerez Educator en de digitale en geschreven pers, heeft na deliberatie beslist om de gastronomische kwaliteit, de wijnkeuze en de voorstelling van dit duo te bekronen.

Wedstrijdformule

Iedere ploeg werd gevormd door een chef en een sommelier, en moest een voor- en hoofdgerecht samenstellen, alsook een dessert, vergezeld van een Sherry, waarbij verschillende wijnstijlen van Sherry aan bod komen (droog, half-zoet of zoet) en Manzanilla.

Het winnende menu is creatief en modern en gaat perfect samen met de voorgestelde wijnen. We starten met een voorgerecht « Kabeljauw / dashi / chorizo / artichoc / pak choi / lava olie », met Fino Viña Corrales « Pago Balbaina » 2020, van Bodega San Francisco. Het hoofdgerecht is een « Lamsfilet / hazelnoot / Knolselderpurée en sesam / Courgette bloem opgevuld met Manchego & shiitake / zachtgekookte aardappel met rozemarijn », samen met een Oloroso van Gutierrez-Colosia, een wijn van vijftien jaar oud die de nobele traditie van de Solera respecteert. Tenslotte, het dessert, een « Gepocheerde Peer met tabac en specerijen / Crémeux van citroen / ijs met Payoyo, gekoppeld aan een « old Harvest » van Ximenez-Spinola, een wijn met een unieke productie en kwaliteit die de diversiteit van de Jerez wijnen illustreert.

De Belgische ploeg zal ditzelfde winnende menu moeten bereiden op de internationale finale, samen met de beste kandidaten van zeven andere landen (Spanje, de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Rusland en Denemarken) in het kader van het grootste wereldcongres rond de sherry, de « Copa Jerez Forum and Competition », dat zal plaatsvinden in Jerez de la Frontera, op 9 en 10 november 2021.

Gelauwerd tijdens de International Wine Awards als het beste wijnevent, is de Copa Jerez Forum & Competition een uitzonderlijk platform voor professionelen uit de ganse wereld. Dit evenement verenigt de beste experten en chefs, sommeliers en gekende wijnmakers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*