Europese Commissie legt AB InBev over de knie

AB InBev krijgt van de Europese Commissie een boete van meer dan 200 miljoen euro voor misbruik van zijn machtpositie. De biergigant heeft er op een illegale manier voor gezorgd dat de pintjes in ons land jaren lang te duur waren.

De Belgische consument moest meer betalen voor zijn Jupiler, omdat de grootste bierbrouwer ter wereld grensoverschrijdende verkoop tussen Nederland en België verhinderde. Zo konden konden Belgische supermarkten en groothandelaars geen Jupiler in Nederland aankopen. Deze pils is bij onze Noorderburen goedkoper, doordat het een minder sterke marktpositie heeft en dus de langere prijzen van de concurrenten moet volgen.

Aanpassing etiket

AB InBev ging subtiel te werk. De biergigant veranderde de verpakking in Nederland door de Franstalige informatie te schrappen. Doordat in ons land tweetalige etiketten verplicht zijn, konden supermarkten en groothandelaars het bier niet meer verkopen in ons land. Ook werd het ontwerp en de grootte van de blikjes bier aangepast. Daarnaast gaf AB InBev ook kortingen aan Nederlandse afnemers op voorwaarde dat ze niet verkochten aan Belgische klanten.

Boete

Het onderzoek begon reeds in 2016 en de beschuldiging van machtsmisbruik dateert al van eind 2017. Nu is dit hard gemaakt in Brussel en moet AB InBev een boete van 200 miljoen euro betalen.

Schadevergoeding?

De vraag is of hiermee de kous af is. De Europese Commissie wijst er immers op dat de Belgische consumenten of bedrijven die zich benadeeld voelen naar de rechter kunnen stappen. FEBED en Horeca Vlaanderen zijn  al aan het onderzoeken of ze juridische stappen kunnen zetten. Ook Test-Aankoop roert zich in het debat en eist dat AB InBev een geste moet doen, door bijvoorbeeld promoties te geven, aangezien de Belgische consumenten volgens de consumentenorganisatie 7 jaar lang te veel betaald hebben.