Europees congres van World Association of Chefs’ Societies in Mechelen

Voor de eerste keer ging in België het Europees congres van de World Association of Chefs’ Societies door. De vereniging die koksorganisaties uit de hele wereld groepeert,  kwam naar ons land nadat de nationale vereniging The Mastercooks of Belgium haar kandidatuur had gesteld.

Deze belangrijke Europese ontmoeting werd georganiseerd door The Mastercooks of Belgium en The Young Masters, Toerisme Vlaanderen en ‘Meet Mechelen’. Er waren zowat 80 chefs van gerenommeerde koksverenigingen uit de hele wereld aanwezig.
De World Association of Chief Societies, of Worldchefs, is een dynamisch wereldwijd netwerk van meer dan 100 koks die chefs vertegenwoordigen van alle niveaus en specialiteiten in de wereld. De vereniging werd gesticht in 1928 aan de Sorbonne in Parijs. De beroemde chef August Escoffier was de eerste erevoorzitter. De vereniging van Worldchefs vertegenwoordigt ongeveer 100 landen, waarvan de helft uit Europa.

Jonge chefs in de kijker

Een aantal landen brachten ook een jonge chef mee die door The Young Masters , waarvan Frank Fol eveneens voorzitter is, onder de vleugels werd genomen. De vereniging beschouwde de deelname van de volgende generatie jonge chefs als een belangrijke meerwaarde voor het programma in Mechelen.

Onderscheidingen

Mastercook Piere Wynants, restaurant ‘Comme Chez Soi’,  kreeg onder groot applaus, een ‘Life Time Achievement Award’ uit handen van Worldchefs voorzitter Thomas Gugler voor zijn buitengewoon uitzonderlijke en zeer belangrijke bijdrage aan de Belgische topgastronomie gedurende meer dan 60 jaar.

Mastercook en voorzitter Frank Fol kreeg dan weer de ‘Worldchefs Presidents Medal’ in uit handen van Worldchefs voorzitter Thomas Gugler als erkenning van deze zeer geslaagde  Europese Presidents Meeting in Mechelen en zijn innovatief  leiderschap als culinaire trendsetter en pionier in koken met groenten.