Eten op maat bij Kwiek

In Gent komt er een nieuw restaurant waar de zaakvoerder de klant aanraadt wat en hoeveel te eten. Dat wordt bepaald aan de hand van de lengte, het gewicht en de dagelijkse activiteit. Geen dieetkost of verplichtingen maar weldoordacht eetadvies.

Gezonde voeding
Restaurant ‘Kwiek’ aan de Kortrijksepoortstraat is het geesteskind van Robbe Vandenhoucke en zijn vriendin Laura De Meyer. Twee jaar geleden opende Robbe ‘Zw’eet’ in de Kortrijksepoortstraat, een plek waar je personal training en voedingsadvies kan krijgen. De jonge Gentenaar droomde er toen al van om later nog meer te doen rond gezonde voeding. Toen het pand naast Zw’eet vrijkwam, werd de droom plots haalbare realiteit. De voorbije lockdown periode gebruikten ze om verbouwingen door te voeren om eind januari te kunnen openen.

Uit het peloton
Vandenhoucke is diëtist van opleiding en vond voor zijn op te starten restaurant inspiratie in het wielerpeloton. Vooral de wijze waarop de wielerploeg Jumbo-Visma de voedingsbegeleiding van de renners aanpakt inspireerde hem. De ‘gele’ renners mogen dan wel één ploeg uitstralen, ze krijgen elk een sterk gepersonaliseerde portie eten. Op basis van gewicht, lengte, maar ook op basis van hoe ze die dag zullen koersen. Een klimmer krijgt de dag van een bepalende bergetappe dus meer dan wanneer hij in een vlakke etappe rustig mee zal peddelen in het peloton. Die gepersonaliseerde aanpak wil de diëtist vertalen naar een restaurant. Hij voegt er aan toe dat nog teveel mensen denken dat gezond eten gelijk is aan weinig eten. Terwijl dat van persoon tot persoon kan verschillen. Tevens kan de klant aangeven wat hij wil bereiken, vermageren, bijkomen of hetzelfde blijven.

Geen saladbar
Het imago van saladbar als enige plaats om gezond te eten willen Vandenhoucke en zijn vriendin doorprikken. Met Kwiek wil men volwaardige maaltijden aanbieden. Mensen bewuster maken van een gezond bord is de doelstelling. Om dat te bereiken werd een tool gemaakt waarmee per klant kan berekend worden wat de meest ideale portie is. Die berekening voor het aantal eiwitten en calorieën gebeurt op basis van je lengte, gewicht, leeftijd en geslacht. Net zoals diëtisten dat doen. Maar er wordt ook gevraagd naar de activiteiten van de klant. Een postbode verbruikt meer calorieën dan iemand die een zittend beroep heeft. Zo berekenen ze bij ‘Kwiek’ hoe groot de portie moet zijn en schept de keuken het exacte gewicht van alle ingrediënten op. Maar de klant kan nog altijd kiezen tussen een kleine of grotere portie. De prijs van de maaltijd wordt ook bepaald volgens die hoeveelheid.

Foto: Kwiek

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*