Eten en drinken op Gentse Feesten

300 terrassen, 750 meter toog, 350.00O statiegeldbekers, de verplichting van herbruikbaar bestek bij de eetstanden en een deels opgelegd vleesloos aanbod. Dat alles voor anderhalf miljoen bezoekers over 10 dagen. De Gentse Feesten zijn voorbij… .

Van karton tot veganistisch
Er was nog voor de aanvang heel wat te doen rond de regels en verplichtingen die opgelegd werden aan de occasionele eetstandjes. De helft van de eetstanden die door Stad Gent in concessie gegeven werden moesten veggie of vegan zijn. Het resulteerde in minder standen, slechts 27 van de 30 beschikbare plaatsen werden ingenomen, maar ook voor een pak minder inkomsten voor de stadskas. Maar het aanbod was er en de hongerige bezoeker die zich wou te goed doen aan ( gezonde) fastfood had dus de keuze. Een onbeperkt aanbod aan de klassieke, te dure, wansmakelijke, kartonnen burgers en ondefinieerbare hotdogs in -maag opblazende- broodjes bleef bestaan. En ja, er was alweer een overaanbod aan sponsachtige pasta met sauzen waarbij iedere Italiaan zijn afkomst of identiteit wil verloochenen. Bij de ‘andere’ eetkramen was er op enkele uitzonderingen na niet veel originaliteit, toch niet als het op naamgeving aankwam. Het bleef grotendeels bij hamburgers en hotdogs of braadworsten maar dan wel vleesloos. Uitzonderingen op de regels waren de bietenwraps of schoorsteenkoeken. Meestal stond het, opvallend of niet, vermeld maar veel bezoekers kochten ook onwetend een vleesloze snack. Een hamburgerkraam dat de sfeer van de Oktoberfesten uitstraalde verkocht 10 dagen veganistische braadworsten zonder dat de klant er weet noch erg in had. Gelukkig waren er ook nog de vaste waarden zoals de Breydel Pistolet en het Spitburgerkraam die met kwaliteit en ervaring het verschil konden maken in het eetkraampjesaanbod. Misschien in de toekomst eens een kwaliteitslabel invoeren naar de eetkramen toe ?

Ook smakelijk
Wie niet alleen voor de soms overbevolkte plein optredens kwam en zijn honger en dorst niet aan kraampjes wou stillen kon tijdens de feesten soms ontdekkingen doen. Hoewel een aantal horecazaken besloten te sluiten tijdens de 10-daagse was het aanbod toch nog groot. Wie het V-aanbod te commercieel vond kon ook terecht op het terras van EVA waar de mensen van het sociaal eetcafé Toreke vegan dagschotels en dranken presenteerden. Verder waren er onder meer de bruchetta’s in de nieuwe zaak van Siska Andaka en haar man Philippe Schaillée. In hun Mrs June in de Donkersteeg bereid Rani T’Kindt niet alleen smakelijke bruchetta’s bij een goed glas wijn maar ook een eigen Mrs June gin met mediterrane smaken die ontwikkelt werd door Schaillée. Coyoa liet de passanten in de Hoogpoort gratis proeven van hun mocktails terwijl Liefmans voor de soms noodzakelijk verfrissing zorgde aan het zwembad van Novotel. Het ontbijt van Ooost met Oost-Vlaamse streekproducten aan het Gouden Leeuwplein kon op zijn minst origineel genoemd worden terwijl het gloednieuwe Sgol aan het nabijgelegen Emile Braunplein zijn naam als beste nieuwkomer alle eer aandeed. Aan de rand van de feestenzone werden bij De Buffel aan de Gandastraat mosselen geserveerd als tapa’s/aperitiefhapje. Even proeven maar geen grote zwarte pot de neus. Alle aangeboden gerechten waren (en zijn) bij De Buffel vrij van tijdelijke culinaire valkuilen. Wat niet van alle restaurants in de binnenstad kon gezegd worden. Zoals eerder aangehaald zijn er echter uitzonderingen zoals Korenlei 2 die zelfs tijdens de feesten durfde uitpakken met een ‘Baby Kreeften’ festival. Wie de Duvel Delta aan het NH Hotel te druk vond kon rust vinden op de binnenkoer van Dada Chapel aan de Nederpolder en er ongestoord genieten van een cocktail of…ja een Duvel.

Evaluatie op het bord
Met een bezettingsgraad van 93% voor de hotels kan aangevoerd worden dat niet iedereen naar de feesten afzakt voor een culinaire strop van fastfood en lauw bier. Alleen jammer dat veel organisatorische en media aandacht alleen maar naar de podia gaat en niet naar de mogelijkheden om toch op sommige plaatsen de soms originele Gentse horeca te etaleren. Volgens de feestenburgemeester Bram Van Braeckevelt (schepen van feestelijkheden) moet er veel geëvalueerd worden na de feesten. Wij weten al wat ze kunnen meenemen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*