El Bulli krijgt doorstart als kenniscentrum

Acht jaar na de sluiting van El Bulli, keert het wereldberoemde restaurant van Ferran Adria terug. Dit keer niet als restaurant, maar als kenniscentrum. Begin volgende jaar zal je El Bulli1846 kunnen bezoeken.

In 2011 sloot topchef Ferran Adria El Bulli op het toppunt van zijn roem. Het iconische restaurant in het Catalaanse stadje Roses kreeg toen maar liefst 2 miljoen aanvragen per jaar om er te komen eten en was al 5 keer tot beste restaurant ter wereld verkozen. Maar Ferran Adria zette er een punt achter, omdat hij van zichzelf vond dat hij het niet langer kon opbrengen om zijn passie en creativiteit in zijn gerechten te laten terugkomen.

Nu heeft de topchef bekend gemaakt dat El Bulli terugkeert. In hetzelfde pand waar het toprestaurant furore maakte, opent Ferran Adria dit jaar nog El Bulli1846. Het nieuwe El Bulli wordt een kenniscentrum en zal een laboratorium en een museum voor culinaire innovatie huisvesten.

Vanaf februari 2020 zal El Bulli1846 operationeel zijn en kunnen geïnteresseerden een bezoek aan het voormalige toprestaurant boeken. Gidsen zullen de bezoekers rondleiden. Op hun beurt zullen chefs in het labo aan de slag gaan en demonstraties geven.

Overigens is het jaartal in de naam El Bulli1846 niet lukkraak gekozen. 1846 verwijst immers naar het geboortejaar van de legendarische Auguste Escoffier, één van de grootste chefs ooit.