Eerste klimaatneutraal hotel van Vlaanderen komt in De Haan

Hotel des Brasseurs bevindt zich rechtover het historisch tramstationnetje van De Haan. Het gebouw, opgetrokken in Art Nouveau-stijl, is direct verbonden met het prille ontluiken van het toerisme aan onze kust op het eind van de 19e eeuw. Hoewel het pand op het eerste gezicht de tand des tijds vrij behoorlijk doorstaan heeft, dringen zich vanzelfsprekend bouwkundige en functionele aanpassingen op.

Huidig eigenaar Thibaut Hermans is bepaald ambitieus, want hij mikt meteen ook op volledige duurzaamheid. Dat houdt heel wat elementen in. Het meest spectaculaire daarvan is dat hij van dit beschermd erfgoed aan de ingang van de Concessie tegelijk het eerste klimaatneutraal hotel in Vlaanderen wil maken.

Daartoe zal straks in oktober – na het seizoen dus – het aloude Hotel des Brasseurs volledig gestript worden, om het in een later stadium van de restauratiewerken opnieuw in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Voor de heropening na deze grootscheepse renovatie wordt gemikt op Pasen 2023.

Tekst en uitleg van onder meer de bouwheer, de architect en de duurzaamheidsmanager komen in de eerstvolgende editie van Hotel Business.

Bijhorende foto-uit-de-oude-doos is een postkaart uitgegeven door boekhandel St.-Rita, met dank aan Emmanuel Monbailliu. (tekst: Daniel Steevens)

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*