Eerste culinaire festivals

Centpourcent ook op Antwerpen Proeft

De eerste lentestralen hebben we al gehad en heel wat steden maken zich op voor culinaire stadsfestivals. Veel van die festivals zijn jaren terug kleinschalig begonnen om de bezoekers kennis te laten met de gastronomische mogelijkheden van de stad of streek.

Een mespunt prikken op de kaart van Vlaanderen waar overal een culinair festival zal plaatsvinden de komende maanden, zorgt voor een echte zeef. Tussen de talrijke initiatieven ( die allen een positief licht werpen op de horeca ) zijn er op gebied van organisatie en aanbod enkelen die de bovenhand halen. De eersten in dat rijtje zijn alvast ‘Antwerpen Proeft’ en ‘Food Fest’ in Cadzand .

Antwerpen Proeft

Tweesterrenchef Nick Bril van restaurant The Jane is de nieuwe ambassadeur van Antwerpen Proeft. Het festival dat plaats vind van 1 tot 5 mei met een tussenstop op 2 mei knoopt daarbij aan bij een traditie van de beginjaren. Onder anderen sterrenchefs en Njam!-koks Roger van Damme (restaurant Het Gebaar), Johan Segers (’t Fornuis), Antwerps gastronomisch monument Wouter Keersmaekers (De Schone van Boskoop), culinair auteur Luc Hoornaert en tweesterrenchef Viki Geunes van ’t Zilte gingen Nick voor. Nick zal in 2019 en 2020 de honneurs waarnemen. “Als ambassadeur bepaal je mee de richting die Antwerpen Proeft als festival uitgaat,” vertelt de naar Antwerpen uitgeweken Zeeuws-Vlaming. “Plus, je denkt mee over de line-up en je bent een spreekbuis. Leuk toch.”
Op het festival, binnen en buiten aan de Antwerpse Waagnatie, kunnen bezoekers proeven van maar liefst 80 gerechten van 35 toprestaurants en tv-koks. Tv-kok Dagny Ros pakt exclusief voor deze 13de editie uit met een eigen restaurant. De IJslands-Antwerpse is onder andere bekend van tv-zender Njam! en gesmaakte passages op tv-zender Eén (Over eten, Op weg met Jan). Aan de Waagnatie zal Dagny 2 signatuurgerechten presenteren. Andere restaurant namen, en hun chefs zijn ondermeer : The Glorious , Nathan, Kommilfoo, Centpourcent, Divin by Sepi en topsommelier Sepideh Sedaghatnia, Yam Thai en acteur Jeroen Van Dyck, Fiskebar, Gå Nord, The Jane, Pastorale, Joost Arijs en nog een resem anderen. Het wordt dus duidelijl een festival om duimen en vingers bij af te likken met voor elk wat wils, van klassiek Frans tot Aziatisch, van pure gastronomie tot trendy, van BBQ tot veggie, … . Verder zijn er gratis kookdemonstraties en kookworkshops bij AEG Baking Lab en Weber Grill Academy. Het zal moeilijk zijn om ‘Antwerpen Proeft ‘ in een dag te bezoeken en voornamelijk te beleven. Tickets kosten 8,99 euro per dag en een meerdaags ticket 15 euro. In de toegangsprijs is een welkomstdrankje inbegrepen en een aperitief in één van de deelnemende restaurants. Proevertjes worden aangeboden aan democratische prijzen.

FoodFest

FoodFest is een platform met focus op eten, drinken, muziek en gesprekken tijdens het allereerste weekend van juni 2019 in Cadzand-Bad (NL) .Voor deze vierde editie werd ook een nieuwe locatie gekozen die groter en mooier is, gelegen op het platform Maritiem Plaza naast restaurant AIRrepublic met een uitzicht op de Noordzee en de Royal Yacht Club van Cadzand-Bad. Het is trouwens Sergio Herman, sterrenchef Sycro Bakker (Pure C) die samen met Iman Soomers het festival organiseren. Voor het eerst en dat wegens groot succes is FoodFest een twee daagse gebeurtenis, op 2 en 3 juni. Hoewel culinair genieten de hoofdrol blijft spelen is FoodFest meer dan alleen maar proeven van creaties van de beste koks. De festivalgangers zullen kunnen proeven van de specialiteiten van de (inter)nationale guest chefs en interessante talks mee pikken. Maar ook muziek speelt een belangrijke rol. WECANDANCE (elektronic beach festival in Zeebrugge) zal de muzikale line-up samenstellen en hosten. Er zal dit jaar de mogelijkheid zijn om je ervaring op FoodFest naar een nieuwe hoogte te brengen met een verfijnde lunch of diner bij Pure C of AIRrepublic. Op zondag 2 juni zullen topchefs Sergio Herman en Syrco Bakker internationale driesterrenchefs uitnodigen om de keuken te verzorgen in Pure C, prijs: €325. Zowel op zondag als maandag kan men ook terecht voor gerechten van internationale guest chefs bij AIRrepublic, prijs: €215. Een gewoon dagticket kost 25 euro. Maar vol is vol. Vorig jaar was het festival alvast uitverkocht.