Eerste biologische hangcultuur mosselen

Foto:Mosselen uit de zee

Uit de Zeeuwse Oosterschelde werden de eerste sokken met hangcultuur mossselen uit de Oosterschelde gehaald. De aan touwen gekweekte mosselen groeien sneller en zijn het seizoen van de bodemcultuur altijd zo’n vier tot vijf weken voor. De vele uren zon van de voorbije weken hebben de schelpen rijkelijk gevuld. Dit jaar mogen de mosselen uit hangcultuur voor het eerst officieel het label biologisch meedragen.

Hangcultuur
Bij de hangcultuur hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water via de stroming vast aan touwen. De kleine mosseltjes worden daarna in kousen ‘opgesokt’. In de sokken aan de touwen groeien zij hierna in twee jaar uit tot volwassen mosselen. De mosselen filteren in de tussentijd hun voedsel (algen) uit het water. Alleen in Zeeland, in de Oosterschelde, Grevelingen en Veerse Meer, zijn geschikte, beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De negen leden tellende Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt hun mosselen onder het Streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Mosselen van de hangcultuur zijn een niche, goed voor 5 procent van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur, die dus 95 procent van het totale areaal vertegenwoordigt, start dit jaar op 1 juli. Of daar een feest zal bijhoren is nog niet duidelijk, voor de eerste hangcultuur mosselen was er door de corona maatregelen alvast geen feest. Om echt te feesten is het ook nog wachten op de opening van de horeca en de terrassen in Nederland en België.

Biologisch
Het overgrote deel van de Zeeuwse hangcultuurmosselen heeft met ingang van dit seizoen het officiële biologische keurmerk van de Europese Unie. De onafhankelijke Nederlandse organisatie Skal Biocontrole heeft de productiewijze van de Nederlandse hangcultuur officieel erkend als biologisch- ook gezond voor mens en natuur dus. De Zeeuwse hangcultuurkwekers zorgen met hun biologische kweekmethode dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. Om mosselen als biologisch te mogen verkopen moet de hele keten (zowel kweker als verwerker) gecertificeerd zijn en voldoen aan onder andere de volgende eisen: Het gebied waar de mosselen groeien moet van zeer goede ecologische kwaliteit zijn; Gebruik van wild zaad mag geen significante schade toebrengen aan het milieu.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*