
Het aantal kookboeken dat maandelijks, zeg maar wekelijks op de markt komt, is bijna niet te overzien. Bepaalde tijdschriften hebben zelfs een eigen rubriek rond het fenomeen. Het lijkt er soms op dat er meer geschreven wordt over koken dan dat er ook daadwerkelijk gekookt wordt. Kookboek auteurs durven bij hun receptuur al eens gebruik maken van bijna onvindbare ingrediënten of verwijzen naar professioneel keuken materiaal. Alsof ieder huishouden een romer of een steamer in huis heeft. Gooi daarbij nog de wijsheid die sommige ongediplomeerde koks of diëtisten op de markt denken te moeten gooien en de papierberg met soms onsmakelijke, niet te bereiden gerechten, is hoger dan het aantal bomen die moeten gekapt worden om dit alles in het boekenrek te bergen. Als tussen die grijze massa een twee sterrenchef een boek op de markt brengt met de titel ‘Vrijmoed Eenvoud’ dan durven we toch eens ons bestek op de juiste plaats te leggen. Met een rugzak vol ervaring opende Michaël Vrijmoed in 2013 zijn restaurant ‘Vrijmoed’ in Gent. Acht maanden later volgt zijn eerste ster. In 2017 volgde een tweede ster. Het zijn niet de enige, terechte lofbetuigingen aan het adres van de chef afkomstig uit Eeklo. In 2015 bekroonde Gault&Millau hem met de titel ‘Jonge Topchef van Vlaanderen’. Het restaurant werd ook nog bekroond voor het beste vegetarische menu in de Benelux en het beste dessert van 2017. Maar ondanks alles bleef Michaël met beide voeten op de grond. Zoals hij in zijn nieuwste boek zelf verklaard:’ De sterkte van een chef meet je niet alleen aan de hand van sterren of punten . Een kok is maar zo goed als de basis die hij of zij beheerst.” Die basis met respect voor het terroir waar een product vandaan komt is terug te vinden in het boek ‘Vrijmoed Eenvoud’ . Het boek is ook een weerslag van de vele binnen- en buitenlandse uitstappen en reizen die de chef al van in zijn jeugd culinair inspireren. Zijn grote leermeesters waaronder Guy Van Couteren en Peter Goossens worden in het boek ook niet vergeten.
Geen poeha
In zijn boek neemt de kok de lezer mee naar Zeeland, het Verre Oosten, De Vlaamse Ardennen, Londen, de Noordzee, de Ardennen en de Westhoek. Maar ook naar de gezellige momenten met familie, thuis en bij vrienden. De verhalen rond de gerechten zijn kort maar informatief, de bereidingen eenvoudig. Met receptuur voor bitterballetjes van rundswang of tortilla, ciabatta met Breydelspek en pickels of maatjes salade stapt de chef uit de ivoren toren waar sommige auteurs zich menen te moeten in opsluiten . Dit boek vormt de brede, stevige basis van de gastronomische ladder waarvan Michaël toch op één van de hoogste treden staat. Door zijn eenvoud overstijgt dit boek vrijmoedig andere poeha schrijfsels rond eten en drinken. De alleszeggende maar ook eenvoudige foto’s in het boek zijn van Heikki Verdurme die daarmee volledig de lijn van de inhoud vervolledigt. Vrijmoed Eenvoud is uitgegeven bij Lannoo ISBN: 9789401457514