Een Slaapmutske met toelating

Nu brouwer Dany De Smet de nationale ‘tender’ van Systembolaget heeft binnengehaald hoeven de Zweden geen muts meer op te zetten om te gaan slapen. Vanaf heden kan er een Slaampmutske gedronken worden.

Tender
De brouwerij uit Nazareth/Melle heeft de nationale ‘tender’ van Systembolaget, de Zweedse overheidsinstantie die de verkoop van alcoholische dranken in het land beheert, binnengehaald. Het is de selectieprocedure die bepaalt welke bieren verkocht mogen worden onder het rigide drankenbeleid in Zweden. Openbare alcohol verkoop en de Noorse landen, het blijft voor ons, voorlopig, een raar gegeven. In Zweden wordt er niet verkocht in de supermarkt, maar uitsluitend in gespecialiseerde staatswinkels. Het aanbod in deze biershops roteert jaarlijks, met slechts een beperkte selectie per categorie. De Zweedse biermarkt is daardoor aartsmoeilijk om aan te snijden, zelfs voor grote gevestigde waarden.

1 op 34
In IKEAland was men op zoek een blond bier om hun assortiment te vernieuwen. De jonge brouwer aarzelde niet om een kandidatuur in te dienen. Een onafhankelijke jury verkoos het Slaapmutske blond boven 34 andere Belgische bieren in de categorie ‘Belgian style blond ale’. Een flinke opsteker voor de brouwerij. Eerst was er een beperking van de uitvoer naar de VS, er was de Brexit en dan ook nog de corona. In die woelige tijden bleef De Smet en zijn team echter niet stilzitten. De verschillende bieren bleven hun populariteit behouden in België en Nederland terwijl ze ook te koop zijn in Australië, zuid en Korea en vooral Japan.

Toekomstgericht
De sterkte van de brouwerij ligt bij het feit dat de brouwingenieur De Smet de markt steeds een stapje voor is. Twintig jaar geleden was het Slaapmutske het eerste bier op de Belgische markt waarbij dryhopping werd toegepast met Amerikaanse cascadehop. Tegenwoordig heeft iedere brouwerij wel een bier waarin een soortgelijke aromatische hop wordt gebruikt. Recent hebben ze zich toegespitst op de glutenvrije biermarkt, met misschien wel het grootste gamma in België, gaande van een dubbel, tripel, oudbruin, ongezoete kriek tot zelfs een gluten- en suikervrije lager. Een soort bieren dat zwaar in de lift zit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*