Een molenslag bij Brasserie Ruislé

Er zijn nog mensen zoals Elise De Waele en Glenn Van Bruwaene die het aandurven om nieuwe initiatieven te nemen in de horeca. Dat ze door jarenlange ervaring een eigen visie hebben op het reilen en zeilen kan alleen maar een hun motivatie versterken.

Betaalbare twisten
Ruiselede, het West-Vlaams Molendorp, dat omkapseld ligt tussen Oostvlaamse gemeenten als Aalter en Poeke heeft er een nieuwe brasserie bij. Waar vroeger restaurant Charbon zat aan de Kasteelstraat is er nu Brasserie Ruislé. Geen grote gastronomische uitschuivers meer maar een eerlijke keuken aan betaalbare prijzen met toch een speciale twist op de menu kaart. Een kaart die zeker de aandacht vraagt ook wegens het opvallend wijn aanbod.

Ervaring
Gebrek aan ervaring kan de nieuwe uitbaters niet verweten worden. De Waele staat al vanaf haar 15e in de horeca. Ze vervolledigde haar opleiding in de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge met met de specialisaties Butler & Events en Drankenkennis. Daarna maakte ze haar Bachelor Hotelmanagement af aan Erasmushogeschool te Brussel. Zelf leerde ze de stiel in enkele gerenommeerde zaken tijdens stages en haar studentenjobs zoals De Karmeliet, Hertog Jan, Sans Cravate, The Ritz (Londen), The Savoy (Londen) & Royal Champagne Hotel & Spa. Via nationale wedstrijden behaalde ze als sommelier al enkele mooie resultaten waaronder Beste Junior Sommelier van België. Zopas wist ze ook haar stage hotelmanagement af te werken in een vijfsterrenverblijf in de Chamapgenestreek. Brasserie Ruislé zal ze runnen met de partner van haar moeder Glenn Van Bruwaene die zijn geloofsbrieven ook niet moet verstoppen onder de keukentafel. Ter Groene Poorte, bakker/hulpkok, zaakvoerder van ‘Billy’s place’ en ‘Eet & Sfeercafé E-Voila’ te Gistel, chef bij Pedro’s in Sint-Niklaas en bij De 7e Hemel in Beernem. Het is Van Bruwaene die achter het fornuis zal staan en de kaart een eigen impuls zal geven.

De kaart
Op de kaart heel veel tapas met toch enkele bijzonderheden. Naast een bordje bukspek, gebrande zalm of rundsteak met pickels ook een tapasplank met ambachtelijk vlees van de zwalmstreekhoeve waar de tante van de gastvrouw Vlaamse Ardennen varkens kweekt. Een zuiderse tapasplank doet dan weer herinneren waar het begrip tapas vandaan komt. Naast de specialiteiten van de chef en de suggesties ook pasta’s op de kaart en heel wat salades. Bij de home made meatballs en Ruislé burger kan de chef zich helemaal laten gaan. Een eigen smakelijke versie van klassiekers. Op de dessertkaart staat ook geen klassieke appeltaart maar een appelbol, naast heel wat suikervrije afsluiters. De chef en de gastvrouw vinden elkaar zeker bij de wine &food taststing waarbij 3 wijnen kunnen geproefd worden in combinatie van een tapas plankje.

Wijnen
Met een sommelier in huis kan het ook niet anders dat de wijn en drankenkaart zich laat opmerken. Opvallend zijn de bieren van regionale brouwerijen waaronder een POES bier van de gelijknamige brouwerij uit buurgemeente Tielt. Maar nog het meest opvallend zijn de verschillende wijnen van het wijngoed Entre Deux Monts uit het Heuvelland. De brasserie is dan meteen ook ambassadeur van het wijndomein. Ook de Aldeweyck wijnen uit de Masvallei staan op de kaart naast geselecteerde wijnen uit Europese wijnlanden maar ook Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland.
Zoveel culinair talent, moed en durf kan alleen maar een aanwinst zijn voor Ruiselede.

1 Comment

  1. deze namiddag voor de eerste keer bezocht, SUPERLEUK interieur, zeer mooi en een fantastische kaart !!!! succes en tot zeker nog eens.
    Karine uit Aalter

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*