
Het interieur van een horecazaak heeft wel degelijk invloed op het eindelijke succes van de onderneming. Een goed interieurontwerp bepaalt niet alleen de looks en de sfeer maar ook de aantrekkingskracht van een horecazaak. Noteer hierbij dat restaurant-interieurs ook onderhevig zijn aan (mode)trends. Op dit ogenblik is een eclectisch en een ‘biophilic’ design erg in. Toch moeten restauranthouders niet iedere hypetrend achternahollen. Belangrijk blijft dat het interieur nauw aansluit bij het restaurantconcept.
Werk samen met professionals
Je vindt overal steeds meer horecazaken waarbij het plaatje klopt. Met een interieur dat verrassend, sfeervol en trendy is, maar dat toch ook past bij het restaurant-concept en de doelgroep. Het is niet evident om een perfect interieur en aankleding te realiseren. Vast staat dat er maar weinig restaurateurs zijn die dit geheel op eigen houtje kunnen. Sfeer creëren en daarbij het juiste interieur kiezen is een vak. Werk daarom samen met professionals.
Inspelen op doelgroep
Ieder restaurant is anders en heeft een verschillende doelgroep. Het is belangrijk rekening te houden met de doelgroep als het gaat om het interieur. Zo trekken donkere kleuren eerder oudere mensen aan, terwijl felle kleuren voornamelijk in trek zijn bij jongeren.
Globaal kan men stellen dat in een restaurant het -interieur een zekere luxe en romantiek moet uitstralen. Naast romantiek is een zakelijke uitstraling soms ook erg belangrijk, gezien veel vergaderingen of besprekingen in een restaurant plaats vinden. De kleuren worden dan neutraal gehouden en er wordt zelden gebruik gemaakt van donkere of harde, felle tinten. Wel komen er veel goudkleurige tinten terug in dit soort horecagelegenheden. Het gebruik van glimmende materialen geeft het interieur een extra stukje luxe mee. Vooral in duurdere restaurants maakt men veel gebruik van decoratie als bloemstukken of kaarsen op tafel.
Eclectisch design
Ook restaurantinterieurs zijn onderhevig aan trends en zelfs hypes. Vandaag is ‘eclectisch’ het buzzwoord. Een moeilijke term, dat zoveel wil zeggen dat je verschillende stijlen door elkaar gebruikt. Het gemixt gebruik van stijlen zorgt er meestal voor dat het interieur kleurrijk en bont is en dat alles kan. Zo worden bijvoorbeeld antieke meubels gecombineerd met strak, minimalistisch design.
Eclectische restaurantinterieurs zijn avontuurlijk door verschillende materialen, kleuren en structuren. De -accessoires die een grote rol spelen in eclectische -interieurs kunnen van alles zijn. Dat ene erfstuk of het neerzetten van oude vazen, blikken of andere accessoires geven het restaurantinterieur al heel snel een eclectische uitstraling en stralen hierdoor authenticiteit en persoonlijkheid uit. Anderzijds moet men wel opletten dat het geen kakafonie wordt. Het willekeurige verzamelen van meubelen en oude spullen is niet gelijk aan eclectisch. De hele stijl draait om het subtiel combineren van moderne en oude of etnische meubelstukken met kenmerkende stijlelementen.
Biophilic design
Een andere trend is ‘biophilic design’. Het is best moeilijk om te omschrijven wat men eigenlijk bedoelt met deze term. Het is een vorm van ontwerpen en design met ruimtes waarin het welzijn van de gast voorop staat. Om dat gevoel van welzijn te krijgen, wordt er door designers zo veel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke elementen en processen. Dat varieert van een binnentuin en potplanten tot het slim gebruik van licht en geuren. Eigenlijk komt het er bij biophilic design op neer dat er in het interieur zo veel mogelijk de natuur nagebootst wordt. Door bewust natuurlijke elementen te gebruiken in het interieur, zou men onbewust weer verbinding krijgen met de natuur. Zo brengt de designer de wereld van buiten (de natuur) in het restaurant.
Concreet betekent dat er veel groen aangeplant wordt en dat het zicht naar buiten vrij gehouden wordt. Ook gebruiken designers veel producten en materialen die geïnspireerd werden door de natuur, zoals tapijtdesigns die lijken op waterrimpelingen, zand, zee en schors.
Restaurantconcept
De restauranthouder mag en moet in spelen op de heersende trends (ook op interieurgebied), maar moet er steeds over waken dat het interieur nauw aansluit bij het restaurantconcept. Belangrijk is dat alle onderdelen op elkaar afgestemd zijn: locatie, concept, inrichting, product, sfeer, bediening. Naast de kwaliteit van het eten, bestaat de kracht van een restaurant erin dat de gasten zich er thuis voelen. Dat het plaatje klopt met de beleving.
auteur: Peter Van Oyen
Geef als eerste een reactie