Een ‘Extra’ bier

De abdij van Westmalle biedt voortaan ook ‘Westmalle Extra’ aan. Tot nu toe bleef de verkoop aan drankenhandels en horeca beperkt tot twee bieren: de Dubbel en de Tripel. Vanaf nu wordt er een derde bier ‘Extra’ aan het assortiment toegevoegd.

De Extra is een van de oudste bieren van Westmalle. Hij behoort tot een lange traditie die even oud is als de brouwerij zelf. De trappisten brouwden eerst en vooral bier om te nuttigen bij hun maaltijd. Midden de jaren 1800 was dat donker tafelbier gevolgd door witbier. Begin de Begin 20ste eeuw was er dan weer sprake van een blond ‘Extra-Gersten’ bier: een voorloper van de huidige Extra. In al die tijd stond steevast een lichtere variant op tafel bij de monniken zelf. De Dubbel en Tripel gunden ze graag aan de buitenwereld, maar binnen de abdijmuren kozen ze voor sobere kwaliteit die beter aansluit bij hun levensstijl.

Gegiste traditie
Tot nu toe bleef de verkoop aan drankenhandels en horeca beperkt tot twee bieren: de Dubbel en de Tripel. Vanaf nu wordt er een derde bier aan het assortiment toegevoegd. De goudblonde Extra met een alcoholpercentage van 4,8% vol. De Extra van Westmalle mag dan wel een laag alcoholgehalte van 4,8% hebben: hij is verrassend volmondig van smaak. Bovendien heeft dit goudblonde trappistenbier een heel verfrissend en dorstlessend karakter. Met zijn fruitige toetsen en rijke aroma’s staat de Extra voor een smaakbeleving die op-en-top Westmalle is. Volgens de brouwfilosofie wordt de Extra met de meest pure ingrediënten gebrouwen: geselecteerde gerstvariëteiten, een gebalanceerde mengeling van hopbloemen, zelfgekweekte gist en zuiver water dat vanuit de diepe Diestiaanlaag komt. En net zoals de Dubbel en Tripel is het een bier van hoge gisting, inclusief de typische gisting op fles.

Niks extra voor Extra
Via de drankenhandels zal het bier nu ook zijn weg vinden naar cafés en restaurants. Op die manier wil de Abdij de drankenhandelaren en de horeca-uitbaters die zwaar werden getroffen door de economische gevolgen van Covid19-pandemie, iets speciaals aanbieden wanneer ze hun deuren opnieuw kunnen openen. Van een overproductie van Westmalle Extra zal het echter niet komen, klnkt het vanuit de brouwerij. Westmalle Extra werd gewoonlijk slechts twee keer per jaar gebrouwen. Vorig jaar was dat goed voor 440 hectoliter. De productie van de Extra zal altijd zeer beperkt blijven om de productie van de Dubbel en Tripel niet in het gedrang te brengen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*