
Het schepencollege van Grimbergen heeft het licht op groen gezet voor de bouw van een microbrouwerij in de zopas gesloten feestzaal Fenikshof. Goed nieuws voor de paters van de Norbertijnenabdij, want zij willen vanaf eind 2020 opnieuw echt Grimbergs bier brouwen.
Het was al jaren een droom van de paters van Grimbergen om weer bier te brouwen op de abdijsite en nu komt het hele project plots in een stroomversnelling terecht. Enkele weken terug ging de nabijgelegen feestzaal Fenikshof dicht en nu zet de gemeente dus het licht op groen om er een microbrouwerij in onder te brengen. Het is in die brouwerij dat er – ruim 225 jaar nadat er voor het laatst bier gebrouwen werd – opnieuw gerstenat zal vloeien. Grimbergen bieren staan op nummer twee als het gaat om de best verkochte abdijbieren ter wereld. De bieren van Grimbergen worden in 37 landen wereldwijd verkocht. Kleine desillusie is dan wel dat deze bieren niet in de Gimberger abdij worden gebrouwen. Bierconcern Alken-Maes produceert Grimbergen in het Limburgse Alken voor de Belgische markt en in het buitenland zorgt de Carlsberg groep voor de productie.
Traditie
Door de eeuwen heen was er wel altijd een brouwerij aanwezig in het klooster. “We hebben documenten gevonden die teruggaan tot de 12de eeuw waaruit blijkt dat hier altijd bier werd gebrouwen”, aldus pater Karel Stautemans. In 1797 werd de abdij en de brouwerij tijdens de Franse Revolutie afgebroken door de Fransen. Bij de wederopbouw kwam geen brouwerij terug. Nu is het bedoeling een microbrouwerij als experimenteel laboratorium in samenwerking met Carlsberg en Alken-Maes te realiseren. “Tegen eind 2020 willen we ons eerste eigen biertje op de markt brengen”, zegt pater Karel Stautemas, de subprior van de abdij die zal instaan voor de realisatie en de exploitatie van de brouwerij. “Het is de bedoeling om verschillende soorten bieren te produceren, zij het zeer kleinschalig. Per jaar zullen we ‘slechts’ 10.000 hectoliter brouwen. Ter vergelijking: Westmalle produceert jaarlijks 120.000 hectoliter, Orval 72.000. We gaan onze biertjes dus in eerste instantie lokaal verdelen en willen geen concurrentie aangaan met de andere Grimbergen-bieren. In de brouwerij zullen – behalve ikzelf – vijf à tien mensen tewerkgesteld worden. Voor onze toekomstige bieren halen we inspiratie uit boeken die uit de twaalfde eeuw dateren. We ontdekten de ingrediëntenlijsten voor bier dat in de vorige eeuwen werd gebrouwen, de gebruikte hop, de soorten vaten en flessen.” Tijdens het lanceringsmoment werd al een eerste brouwsel voorgesteld, de Grimbergen Triple D’Abbaye . Het gaat om een nieuw bier in beperkte oplage en geldt als voorbeeld van een biertype dat de nieuwe brouwerij zal aanbieden. “Het bier rijpte vijf maanden in whiskyvaten, een techniek die vergelijkbaar is met de manier waarop het bier in de jaren 1500 gebrouwen werd”, aldus nog pater Karel, die de komende maanden een brouwopleiding zal volgen. Op de site werd een hopveld met zowat 180 hopplanten aangeplant. Die hop zal mee gebruikt worden voor onze nieuwe bieren.
Toeristische boost
Grimbergs burgemeester Chris Selleslagh (Open Vld) is tevreden dat er opnieuw écht bier uit zijn gemeente op de markt gebracht wordt. “Dit zal onze gemeente ongetwijfeld een toeristische boost geven”, klinkt het. “Heel wat buitenlanders zullen de brouwerij willen bezoeken. Ik ben dan ook bijzonder fier dat we na 225 jaar opnieuw over echt Grimbergs bier kunnen beschikken.” De doorbraak in Grimbergen met de microbrouwerij en de belofte van authentiek eeuwenoud bier wekt alvast in de hele wereld belangstelling. Media in o.a. Rusland, Spanje, Italië, Polen, Tsjechië, de Verenigde Staten, Australië, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Zweden, zelfs Vietnam berichtten er uitgebreid over.