Eat To Eat app zoekt grijze zone op

In Facebookgroepen van horeca-ondernemers bestaat sinds kort heel wat wrevel over de nieuwe Eat To Eat-app, waar hobbykoks hun huisgemaakte bereidingen kunnen verkopen. Er wordt getwijfeld aan de legaliteit daarvan, met o.a. vragen over voedselveiligheid en de fiscaliteit (BTW, zwartwerk, enz.), wat zou leiden tot deloyale concurrentie in deze voor de horeca heel moeilijke tijden.

Ook Horeca Vlaanderen heeft ondertussen van zich laten horen, en heeft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) gesteld dat dit “een gevaar kan betekenen voor de voedselveiligheid”. Het agentschap wil samenzitten met de makers en roept de gebruikers op zich in orde te stellen, zo lezen we in Het Nieuwsblad.

De app Eat to Eat wordt in op filmpjes die via social media worden verspreid, als volgt aangeprezen: “Je houdt van koken en iedereen roept ‘yes’ als je aan tafel zegt dat het eten klaar is. Als dat het geval is, laat anderen dan meegenieten en smullen. Het is een leuke bijverdienste bovendien.”

“Voor de volledigheid zou daar aan moeten toegevoegd worden dat koks die via zo’n app eten willen verkopen als ‘operatoren in de voedselketen’ worden aangezien en ingeschreven moeten zijn bij ons”, reageert het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). “Daarvoor hebben ze een ondernemingsnummer en vestigingseenheidsnummer nodig.”

 “Het is belangrijk dat de consument in alle veiligheid kan consumeren en daarom moeten alle personen die actief zijn in de voedselketen op systematische wijze kunnen worden gecontroleerd”, zegt Hélène Bonte van het FAVV. “Er zijn wel uitzonderingen voor wie zonder winstoogmerk of in het algemeen belang hoogstens vijf keer per jaar iets zou verkopen.”

Het Voedselagentschap probeert ondertussen contact op te nemen met het bedrijf dat in het Zwitserse Genève gevestigd is. “Als blijkt dat alles volledig volgens de regels verloopt, dan hebben we uiteraard geen problemen met zo’n app”, verduidelijkt Hélène Bonte.

De app ligt ook zwaar op de maag van Horeca Vlaanderen en veel van hun leden. “We zijn ondernemers, we zijn niet vies van concurrentie, maar de concurrentie moet wel zeker eerlijk verlopen”, zegt CEO Matthias De Caluwe. “Zeker in deze zware periode die de horeca nu doormaakt. Mijn oproep aan de consument is dan ook: denk lokaal, koop lokaal, eet lokaal. Doe dat alstublieft bij ondernemers die hier belastingen betalen en zorgen voor onze welvaart en voor jobs. Bij restaurateurs en cateraars die gecontroleerd worden en dus voor veilige maaltijden zorgen.”

Horeca Vlaanderen zal aan de instanties navragen of de app met gelijke spelregels speelt wat voedselveiligheid en fiscaliteit betreft. “Want het lijkt erop dat de app mogelijk een grijze zone opzoekt.”

Bron: Het Nieuwsblad

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*