Duvel voor wijn- en fruitliefhebbers.

België heeft een wereldfaam als het op biercultuur aankomt. Ons land was dan ook het gastland voor de finale van het ‘Concours du Meilleur Sommelier du Monde’. 

Eén van de aanwezigen was wereldkampioen sinds 2016 tot voor kort de Zweed Arvid Rosengren. Dat een sommelier niet alleen aan wijn ruikt en proeft bewees hij in de nieuwe microbrouwerij bij Duvel Moortgat. Samen met Duvel-meesterbrouwer Hedwig Neven experimenteerde hij met het blenden van bieren. Het resultaat is de eerste DUVEL COLLAB. Arvid Rosengren: “Het idee was om een bier te brouwen dat vooral ook sommeliers en wijndrinkers kon bekoren. Het uiteindelijke resultaat is een vrij complex maar toch vlot drinkbaar en subtiel bier.” Hedwig Neven: “Het blenden van verschillende bieren is een techniek die is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten. Uiteindelijk is dit bier het resultaat van amper 13 blends. Het werd een moutig en hoppig bier, met wat houteffect in het midden en een fruitige, speelse afdronk. Het was trouwens erg inspirerend om samen te werken met een van de beste neuzen van de wereld. Als iemand smaken kan filteren en geuren kan selecteren, dan is het Arvid.” De aanwezige sommeliers op de finale van het wereldkampionschap proefden het bier als eersten tijdens het galadiner na het WK, maar de co-brew is binnenkort ook tijdelijk en in een gelimiteerde oplage verkrijgbaar in het Duvel Depot (Puurs) en in de Antwerpse Stadsbrouwerij De Koninck.

Fruit

Maar dat is niet het enige experiment in de brouweketels van Moortgat. Twaalf jaar nadat de Duvel brouwers de allereerste Duvel Tripel Hop op de markt brachten, komt de bierbrouwer met een nieuwe en exclusieve hopsoort: Cashmere. Biersommeliers bestempelen Cashmere al langer als ‘rising star’. Het is een zeer gegeerde nieuwkomer in de hopwereld. Het typische Duvel smaakpalet wordt hiervoor verrijkt met toetsen van citrus, perzik, meloen en kokosnoot. Resultaat is een eenmalig brouwsel van 9,5% alcohol, waarbij ook de typische Duvel-karakteristieken bewaard bleven. “Het was voor ons niet evident om Cashmere op de kop te tikken”, klinkt het bij brouwmeester Hedwig Neven. “Omdat het om een nieuwe hopsoort gaat, is er op dit moment slechts een beperkte voorraad beschikbaar. Gedurfd, vernieuwend en absoluut het wachten waard.” De limited edition Duvel Tripel Hop Cashmere is vanaf 1 april beschikbaar bij de Belgische drankenhandel en Colruyt.