Duurzame verpakkingen ook in horeca

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Daarvoor zijn enkel voorstellen ingediend die ook betrekking hebben op de horeca.

180 kilo
De hoeveelheid verpakkingsafval per burger in de EU bedraagt circa 180 kilo per jaar en is stijgende, zo blijkt uit het nog vertrouwelijke Commissievoorstel. De Commissie wijst erop dat 40 procent van het plastic en de helft van al het papier dat in Europa wordt gebruikt, bestemd is voor verpakking. Al met al is het verpakkingsmateriaal nu goed voor 36 procent van het afval. Als er niets verandert, groeit die afvalberg gestaag door, zeker nu mensen steeds meer online kopen. Dat is niet alleen een verspilling van grondstoffen, maar geeft vervuiling (water, grond) en CO2-uitstoot.

Van shampoo tot koffie
Een eerste stap die de Commissie wil zetten is het verminderen van verpakkingsmateriaal bij thuisbezorgde goederen. Nu worden kleine artikelen vaak veel groots verpakt. Volgens een voorstel zou verpakking nog maar maximaal 40 procent loze ruimte mogen bevatten. Wat ook verboden wordt als het aan de Commissie ligt, zijn de miniflesjes met shampoo en lotion in hotels, evenals de in plastic gewikkelde zeepjes. Wie koffie drinkt in een koffiebar, broodjeszaak of café, dient dat uit een herbruikbare kop te doen. De kunststof beker bij ketens als Starbucks mag niet meer. Ook etenswaren voor consumptie ter plekke mogen niet meer worden geserveerd in weggooi-boxen. Koffiemelk in cupjes of melkpoeder in zakjes? Die worden verboden. Net als zakjes ketchup en mayonaise bij een frietzaak of waar dan ook.

Flessengeluk
Naast minder verpakkingsmateriaal afval streeft de Commissie naar verpakkingen die herbruikbaar en hervulbaar zijn. Fabrikanten van voedsel en drank moeten daarmee rekening houden. Bier- of frisdrankverkopers moeten in 2030 tien procent van hun drank in hervulbare flessen verkopen, in 2040 20 procent. Nu belanden de flesjes meestal in de glasbak. Het afval van verpakkingsmateriaal dat uiteindelijk overblijft, moet afbreekbaar of recyclebaar zijn. Voor de koffiecapsules en de stickers op fruit eist de Commissie dat die binnen 24 maanden zijn vergaan. Ook komt ze met strengere regels voor afbreekbaar plastic: dat moet ook echt afbreken en niet in kleine stukjes uiteenvallen. De commissie pleit verder voor de verplichte inzameling (bijvoorbeeld met statiegeld) van plastic flessen en blikjes. Ook die dus uit vending machines.

Misschien, eventueel en als
Als de lidstaten en het Europees Parlement de maatregelen overnemen, zou in 2040 de hoeveelheid verpakkingsafval per burger 15 procent lager dan in 2018. De CO2-uitstoot door de productie van verpakkingsmateriaal daalt dan in 2030 met ruim twintig miljoen ton per jaar. De economische schade door milieuvervuiling zou afnemen met 6,4 miljard euro.
De afgelopen maanden is er stevig gelobbyd door bedrijfssectoren om bindende doelstellingen te voorkomen. De voorstellen zullen dan ook zullen op verzet stuiten van lidstaten en industrieën. In tegenstelling tot veel burgers zitten die niet te wachten op striktere wetgeving – én de naleving ervan – om afval te voorkomen.
Foto: Jan Vermeersch

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*