
Op maandag 15 april organiseerde Ruinart, het oudste Champagnehuis, zijn derde Sommelier-uitdaging in België. 15 sommeliers van prestigieuze restaurants namen deel aan de Master Class, waar er 4 huis roséwijnen en wijnen van verschillende origines werden gepresenteerd.
De wedstrijd hield in dat de deelnemers elke wijn op globaal vlak beoordeelden, rekening houdend met de kleur, smaak, textuur, identificatie van de druifsoorten, de oorsprong vanaf de producent met oog op hun service, het verouderingspotentieel van de bijpassende wijnen.
De jury, bestaande uit Caroline Fiot, oenoloog Ruinart, uit William Wouters, voorzitter van de Belgische Sommeliers en Jasper Van Papeghem, winnaar van de Ruinart Sommelier Challenge 2017 & Beste Sommelier van België 2017, hebben Dries Corneillie van restaurant De Jonkman ** in Brugge bekroond met de prijs van 2019.
Dries genoot zijn opleiding in de Hotelschool Ter Duinen in
Koksijde met een vervolmakingsjaar drankenkennis in Ter Groene Poorte in
Brugge. Tijdens zijn opleiding deed hij verschillende ervaringen op bij grote
vakmannen die hem de kneepjes van het vak leerden, zoals Salons Saint-Germain
te Diksmuide bij chef Frans Saint-Germain waar hij startte op zijn 15 jaar,
restaurant De Steenen Haene te Ieper bij chef Wouter Beuselinck en gastvrouw
Hilde Notebaert en restaurant ’t Notarishuys te Diksmuide bij chef Bert
Boussemaere en gastvrouw Jessica Seys.
Na zijn opleidingen startte Dries in restaurant Hertog Jan*** bij Gert De
Mangeleer en Joachim Boudens waar hij na een klein jaar werd gebombardeerd als
hoofdsommelier. Dries werkte 6 jaar voor Hertog Jan en zorgde voor originele
‘food and wine pairings’. Na Hertog Jan deed Dries ervaring op in restaurant
Boury** in Roeselare en staat vandaag in restaurant De Jonkman** in Brugge bij
chef Filip Claeys en gastvrouw Sandra Meirlevede.
Doorheen zijn jonge loopbaan won Dries een aantal mooie
prijzen en erkenningen, hij was een aantal keer finalist van de wedstrijd
Sommelier of the Year en eindigde in 2016 als provinciaal winnaar, in 2015
kreeg hij de titel van Young Sommelier Award of Excellence en recent eindigde
hij op de 2e plaats van de nationale sommelierwedstrijd ‘Best Sommelier of
Belgium’.
Dries blijft zich trouwens vervolmaken, in 2017 behaalde hij het level 3
certificaat in de opleiding Wines and Sprits Education Trust (WSET) en werkt
momenteel zijn Specifieke Lerarenopleiding af aan de Hogeschool Vives. Dries is
naast zijn full-time job in De Jonkman ook vaak te vinden in de opleidingen van
Syntra West, waar hij als docent zijn enthousiasme en kennis van de wijnwereld
deelt met de cursisten.