Drie nieuwe muzen in de Bavet collectie

Met drie nieuwe openingen dit voorjaar is Bavet momenteel de snelst groeiende fast casual restaurantketen. Of beter restaurantcollectie. Een bord Bavet spaghetti smaakt op de tien locaties hetzelfde. Maar elke Bavetbrigade werkt echter in een bijzonder pand met een eigen geschiedenis, groove én muze. Eigenheid en karakter in de beleving doorbreken doelbewust de uniformiteit van een keten. Elke Bavet locatie is uniek en brengt een hommage aan de omgeving. Samen vormen ze de Bavet collectie: comfortfood met telkens een eigen muze.

In Brugge is op het Simon Stevinplein de bekende wetenschapper naar wie het plein genoemd werd, de muze die de eerste Bavet in West-Vlaanderen inspireert. Vlakbij de Gentse Graslei is Daniël Termont als gerenommeerd stroppendrager de muze voor de derde Bavet in de Arteveldestad. De hoofdstad houdt hetzelfde strakke tempo aan. In de Art Nouveau omgeving van de Baljuwstraat opent de derde Brusselse Bavet met Victor Horta als muze. Het interieur van de drie hoekpanden karakteriseert telkens kort de geschiedenis van de omgeving.

Elke Bavet uit de collectie heeft overigens een spaghetti met een lokale toets op de menukaart staan. Die kaart biedt zowel gewone als volkoren spaghetti naast glutenvrije spaghetti. Met bolognese saus, gehaktballetjes, kip of veggie balls. Met parmezaan of emmentaler en extra’s als spek, uien of champignons. In diverse formaten en dan zijn er nog de fameuze combinaties zoals The Holy Grail of The Billy Bunter om een paardenhonger te stillen of om zich te wapenen alvorens een lange nacht in te duiken. Binnenkort verrijkt een pittige vleesvrije saus mét typische textuur van bolognese het repertoire.

‘Second best spaghetti’

Spaghetti met een slabbetje. Zo opende vier jaar geleden het eerste Bavet restaurant in Gent. Dit voorjaar telt de collectie dus tien chill-out spots. Bavet ging van in het begin stroomopwaarts met een eigen visie en Bavetspeak. ‘Een Bavetje doen’ werd al snel een staande uitdrukking. Ambitieus serveert elke Bavetbrigade aka The Baveteers de ‘second best spaghetti’. Omdat de beste waarschijnlijk thuis door moeder of grootmoeder gemaakt wordt. Bavet maakt het verschil met smaakrijken sauzen geserveerd in pandjes die elk een eigen geschiedenis, vibe en muze hebben. Bavet koos van bij de start voor typische karaktervolle locaties. Vaak gesloten of verloederde stadskroegen of leegstaande panden die dringend aan een herbestemming toe waren en waardoor het stedelijk weefsel hersteld werd.