Donderdag Green Day bij Ziekenhuis Sint Lucas Gent

Het is, zeker in Gent, al lang een begrip: ‘Donderdag Veggie Dag’. In scholen, bedrijfsrestaurants en ziekenhuizen werden, worden de hoofdmaaltijden vegetarisch. Bij AZ Sint-Lucas gaan ze nu nog een stapje verder.

Trend doorbroken
Geen of weinig vlees meer op donderdag: je kwam het de voorbije jaren overal tegen. Zeker restaurants die onder de verantwoordelijk vallen van sommige overheden poets(t)en daarmee hun imago soms mee op. Maar de laatste jaren kwam er ook kritiek op deze aanpak. Zo zijn sommige studentenrestaurants van UGent al afgestapt van het principe dat er enkel veggie maaltijden gepresenteerd worden op donderdag. De nieuwe trend is veganistisch of duurzame vis als alternatief voor vlees.
Vegan dag
Een trend die koks van AZ Sint-Lucas in Gent mee oppikken. Het ziekenhuis is één van de weinige gezondheidsinstellingen die nog in eigen beheer kookt. Om aan de veranderende eetgewoonten te voldoen werden enkele initiatieven op een dienblad naar voor geschoven. Zo zullen op donderdag alleen nog veganistische maaltijden geserveerd worden. Wie het niet zo begrepen heeft met plantaardige maaltijden kan gaan voor een maaltijd met vis. “ Het nieuwe voedingsaanbod schenkt aandacht aan welzijn, gezondheid en duurzaamheid” klinkt het uit de keuken van AZ Sint-Lucas Gent. Hierbij volgt het keukenteam de Europese aanbevelingen voor ziekenhuismaaltijden.
Voedselverspilling
Ook wil Sint-Lucas wat doen aan voedselverspilling. Zo kunnen patiënten voortaan kiezen voor halve porties. Verder kan het personeel aan zeer democratische prijzen overschotten ’Too Good To Go ‘ meenemen naar huis. Gerechten die minder goed scoorden werden dan weer vervangen.

Foto: AZ Sint-Lucas

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*