Dominique Crenn wordt erevoorzitter van de Bocuse d’Or 2023. De hele jury onthuld…

De Bocuse d’Or heeft driesterrenchef Dominique Crenn gekozen als erevoorzitter van de volgende editie op 22 en 23 januari 2023, tijdens Sirha Lyon. Dominique Crenn, de perfecte belichaming van de waarden van internationale openheid, feminisme, uitmuntendheid en moderniteit in de keuken, is de ideale chef om de erevoorzitter van de grote finale van de Bocuse d’Or te zijn.

Dominique Crenn, geboren in Bretagne, begon haar culinaire leertijd in 1988 in San Francisco in het restaurant Stars van Jeremiah Tower en Mark Franz. Daarna werd ze de eerste vrouw die chef-kok werd in Indonesië toen ze in het Intercontinental Hotel in Jakarta werkte. In 2009, bij haar terugkeer naar San Francisco, kreeg ze haar eerste ster bij Luce. In 2011 opende ze het Restaurant Atelier Crenn** en bracht ze een eigentijdse ode aan de keuken. In 2018 werd ze de eerste vrouw die drie sterren kreeg in de Verenigde Staten.

De jury zal onder voorzitterschap van Davy Tissot beslissen tussen de 24 landen die zullen strijden rond de zeeduivel en het thema “Feed the Kids” voor voorlichting over goed eten. Davy Tissot, de laatste winnaar van de Bocuse d’Or in 2021 en Meilleur Ouvrier de France 2004, werd opgeleid door de grootste namen uit de Franse keuken, zoals Paul Bocuse, Régis Marcon, Jacques Maximin en Roger Jaloux. Deze inwoner van Lyon was 12 jaar lang chef-kok van het sterrenrestaurant La Villa Florentine* voordat hij de huidige executive chef werd van het restaurant Saisons*.

De keukenjury

12 zorgvuldig geselecteerde internationale chefs vormen de keukenjury van deze editie 2023 van de Bocuse d’Or. Zij staan tijdens de wedstrijd het dichtst bij de kandidaten en spelen een essentiële rol als steun en advies voor de chefs in elke fase van de wedstrijd. Deze aanwezigheid stimuleert hen om vertrouwen te krijgen, hun deelname beter te begrijpen en zo de best mogelijke ervaring te beleven. Als garantie voor de naleving van het wedstrijdreglement moeten deze koks toezien op het professionalisme van de kandidaten, hun beheersing van de druk, het optimale gebruik van levensmiddelen en hun technische beheersing.

Amandine CHAIGNOT – Pouliche Paris (Parijs, Frankrijk)

Alexandre COUILLON – La Marine** (Noirmoutier-en-l’Île, Frankrijk)

Enrico CRIPPA – Piazza Duomo* (Alba, Italië)

Alexandre MAZZIA – AM by Alexandre Mazzia* (Marseille, Frankrijk)
Jérémy GALVAN – Jérémy Galvan* (Lyon, Frankrijk)
Sebastian GIBRAND – Consultant en Bocuse d’Argent 2019 (Zweden)

Beatriz GONZALEZ – Restaurant Neva Cuisine & Coretta (Parijs, Frankrijk)

Kotaro HASEGAWA – Kotaro Hasegawa Downtown cuisine (Tokio, Japan)

Stéphanie LE QUELLEC – Restaurant La Scène** (Parijs, Frankrijk)

Rodrigo PACHECO – Foresta Restaurante (Quito, Ecuador)
Christophe QUANTIN – Consultant en Meilleur Ouvrier de France
Philip TESSIER – PRESS Restaurant (St Helena, VS)


“Sinds zijn oprichting heeft de Bocuse d’Or de precisie van de smaken, de presentatie en de harmonie van de smaken geëvalueerd. In 2015 werd deze beoordeling aangevuld met de instelling van een Keukenjury, die het werk van de chef opnieuw onder de loep neemt. Zijn beoordeling stelt ons in staat te begrijpen hoe de kandidaat zich gedraagt, wie hij is, hoe hij zijn team leidt en optimaal gebruik maakt van de beschikbare producten,” legt Régis Marcon, voorzitter van het internationale organisatiecomité van de Bocuse d’Or, uit. De Keukenjury beoordeelt de kandidaten niet alleen, maar begeleidt hen ook tijdens de wedstrijd.

De proefjury

De proefjury bestaat uit chefs die door elk team zijn aangewezen en zijn geselecteerd op hun professionalisme en onbevangenheid. Zij zijn de bevoorrechte getuigen van de creativiteit van de Bocuse d’Or kandidaten. Deze koks, in hun land erkend voor hun talenten, worden in twee groepen verdeeld om voor 12 van hen de plateautest te evalueren en voor de anderen “Feed the Kids”. Hun missie is des te veeleisender omdat ze maximale concentratie en objectiviteit vereist tijdens de proeverijen.
Australië: Scott PICKETT – Estelle door Scott Pickett (Northcote)
België: Lode DE ROOVER – Fleur de Lin* (Zele)
Canada: Alvin LEUNG – Bo Innovation** (Hongkong)
Chili: Sebastian SALAS – Consultant

China: Stefan STILLER – Taian Table* (Shanghai)

Colombia: Dominique OUDIN – Sofitel Legend Santa Clara (Cartagena)

Zuid-Korea: Dong Suk KIM – Paraspara Seoul Hotel & Resort (Seoul)

Denemarken: Kenneth TOFT HANSEN – Svinkløv Badehotel (Fjerritslev)

Estland: Anti LEPIK – Tallink Group

Verenigde Staten: Gavin KAYSEN – Spoon and Stable (Minneapolis)

Finland: Eero VOTTONEN – Restaurant Palace (Helsinki)
Frankrijk: Jacques MARCON – Régis & Jacques MARCON* (Saint-Bonnet-le-Froid)

Hongarije: Zoltan HAMVAS – Stand25 Bistro (Boedapest)

IJsland: Friðgeir Ingi EIRIKSSON – Brasserie Eiríksson (Reykjavik)

Japan: Hajime YONEDA – Hajime* (Osaka)
Mauritius: Nizam PEEROO – Labourdonnais Waterfront Hotel (Port Louis)
Mexico: Ruffo IBARRA – Oryx Restaurante (Tijuana)
Marokko: Kahal RAHAL ESSOULAMI – Rahal Groep
Nieuw-Zeeland: John KELLEHER – Auckland University of Technology (Auckland)
Noorwegen: Sven Erik RENAA – Restaurant RE-NAA** (Stavanger)
Verenigd Koninkrijk: Simon ROGAN – The Anvil*** (Cartmel)
Sri Lanka: Rohan FERNANDOPULLE – Waters Edge Ltd (Battaramulla)
Zweden: Tommy MYLLYMÄKI – AIRA* (Stockholm)
Zwitserland: Mario GARCIA – Neuro Culinary Center AG (Vitznau)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*