Decock neemt Gentse Veuve Tierenteyn-Verlent over

De bekende mosterdzaak Veuve Tierenteyn-Verlent op de Gentse Groentenmarkt is verkocht. De ambachtelijke ‘mostaardfabriek’, waar de mosterd nog altijd in de kelder wordt gemaakt, komt in handen van de Oost-Vlaamse sauzenfamilie Decock.

Zonder Tierenteyn
Veuve Tierenteyn-Verlent is een van de restanten van de mosterdcultuur die in Gent heerste met Petrus Tierenteyn als de vader van de mosterd. Over de geschiedenis en het ontstaan zijn echter enkele onduidelijkheden. Officieel zou 1790 de startdatum zijn maar toen was de uitvinder-oprichter van Tierenteyn Mosterd pas geboren. Het was de tijd dat de ‘mostaardleurders’ nog met de mosterdton van deur tot deur gingen. Zijn vier zonen stapten in zijn voetsporen, met elk hun eigen fabriekjes. Daar zijn er nog twee van over: de mosterd van Ferdinand Tierenteyn die nu in Deinze wordt gemaakt, en die van Veuve Tierenteyn-Verlent, in hartje Gent op de Groentenmarkt.
De laatste Tierenteyn van de Gentse tak is in 1949 gestorven. De toenmalige boekhouder, Antoon De Meyer, wilde de zaak niet laten verloren gaan en nam ze over. Tien jaar later verkocht hij ze aan Jean Caesens uit Zele. Diens oudste dochter Catherine startte in 1993 als winkelbediende en nam de zaak uiteindelijk over in 1997. Haar dochter Christine Van Roste deed hetzelfde.

Alles blijft
De huidige zaakvoerster zag geen opvolging binnen de familie, en wil zelf een andere richting uit. Ze heeft in al die jaren wel de authenticiteit van de winkel en ‘mostaardfabriek’ aan de Groentenmarkt weten te bewaren. Daar wordt nog altijd alle mosterd gemaakt in de kleine, betegelde kelder, al ruim 200 jaar volgens hetzelfde, geheime recept. Uit die kelder wordt de mosterd opgepompt naar de grote ton naast de toonbank en van daaruit ‘live’ met een houten lepel in de potjes geschept op het moment dat ze verkocht worden. Het is de Oost- Vlaamse ‘sauzenfamilie’ Decock die de zaak heeft overgenomen. De naam Decock is momenteel bekend van Camps, een producent van mosterd, pickles en opgelegde groenten in Oudenaarde, en van Sterreke, in Roeselare bekend voor onder meer mosterd, bearnaise en tartaarsaus. Rani Decock , de nieuwe zaakvoerster, zal er alles aan doen om het ambachtelijk karakter te behouden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*