De smaken van Noord-Ierland

Na jaren omwille van de ‘troubles’ gemeden te zijn, is Noord-Ierland nu aardig op weg om een nieuwe toeristische trekpleister te worden. Het Noordelijke en Britse deel van het eiland staat meer en meer op het verlanglijstje van menig toerist, terwijl de overheid er ook alles aan doet om die in de watten te leggen. Een van de speerpunten van het toeristische beleid is het uitspelen van de gastronomie. Wie een echte smaaksensatie wil ervaren, maakt een culinaire reis door Noord-Ierland langs lokale specialiteiten en gastronomische lekkernijen.

Born and Braised

Onze smakelijke rondreis begint in Belfast. Uiteten in de hoofdstad van Noord-Ierland betekent een mix van traditionele huisgemaakte klassiekers en innovatieve gerechten die de smaakpapillen een totaal nieuwe dimensie geven. Het aanbod van restaurants is dan ook zeer divers. Van Michelinsterrenrestaurants (Eipic en Ox) tot de rustieke smaken van de diverse etablissementen die de betere pubfood serveren. Een gerecht dat je zeker moet proberen, is ‘Born and Braised’ (letterlijk geboren en gesmoord), dat bestaat uit voorschenkel van Noord-Iers rund opgediend met rode bieten en beenmerg-gremolata. Dit gerecht, door het plaatselijke publiek uitgeroepen tot het summum van Noord-Ierse kookkunst, vind je werkelijk overal. We proefden Born and Braised in het hippe restaurant The Muddlers Club, (www.themuddlersclubbelfast.com)  maar ook het lam met asperges en ‘lovage’ (lavas, maggi-plant) en caesar was niet te versmaden. 

De hotels doen ook aardig hun best om hun beste culinaire beentje voor te zetten. Het Grand Central Hotel (www.grandcentralhotelbelfast.com) bijvoorbeeld heeft 3 restaurants. Het ontbijtbuffet is werkelijk fenomenaal en je kan zelfs kiezen voor porridge (havermoutpap), met een vleugje Noord-Ierse whiskey (Bushmills) er in. In The Merchant Hotel is het op zondag drummen in Berts Jazz Bar, voor de brunch waar de ganse ‘Beau Monde’ van Belfast klaarblijkelijk op aanwezig wil zijn.

Zeewier met boter

Wie de culinaire hotspots, de foodmarkten, de delicatessenwinkeltjes en de traditionele pubs van deze bruisende stad goed wil leren kennen, kan best een tour boeken met Taste and Tour (www.tasteandtour.co.uk). Ervaren gidsen nemen je mee naar de top food & drink spots van de stad. Een verplichte stop is in de St. Georges Market, een overdekte markt waar er genoeg lekkers te proeven valt. Wist je dat ze in Belfast zeewier met boter erin verwerkt een delicatesse vinden? Andere traditionele hapjes die we probeerden, waren het traditionele Irish Brown Bread en het Potato Bread (een met appel gevuld broodje dat gemaakt wordt van aardappelbloem en vaak als ontbijt wordt gegeten). Fifteens is dan weer een mierzoet gebakje, gemaakt van zacht koekdeeg, gecondenseerde melk, kersen en kokos.

Hoog tijd dus om die zoetigheden weg te spoelen. Dat kan in de talrijke pubs die de Noord-Ierse hoofdstad rijk is. De meeste van die typische drankgelegenheden bevinden zich in The Cathedral Quarter (de wijk rond de kathedraal) of The Line Quarter (wijk rond stadhuis en de Grand Opera, waar vroeger veel linnennijverheid was). In deze historische wijk dronken we een glas (nou, ja) in de iconische Crown Liquor Saloon. De Crown werd gebouwd in 1826 en heeft een barokke en overdadige stijl, met bewerkte plafonds, Korinthische zuilen, houten lambrisering, glas in lood, en gekleurde tegels. Bijzonder zijn de snugs, afgesloten privézitjes met rijk bewerkte lambrisering en houtsnijwerk. 

Whiskey-walhalla

Whiskeyliefhebbers vinden het walhalla in The Friend at Hand, een unieke shop, gecombineerd met een mini-museum. Hier leer je alles over de geschiedenis van de (Noord-) Ierse distilleerkunst en kan je proeven van de zeldzaamste Ierse whiskeys. Achteraan in de shop bevindt zich in vitrinekasten een schatkamer aan oude Ierse whiskeys, die niet te koop zijn. 

Wie liever gin proeft, komt in Belfast en Noord-Ierland ook aan zijn trekken. Ieder jaar wordt in juni in de statige Elmwood Hall het Belfast Gin Fest (www.belfastginfest.cm) georganiseerd, waar alles in het teken staat van de geestrijke drank en je kan proeven en praten met de Gin-distilleerders van over het ganse groene eiland.  

Landelijke rust

Wie een hap uit Noord-Ierland wil nemen, moet ook eens de stedelijke opwinding verruilen voor landelijke rust. Ten zuiden van Belfast ligt County Down, één van de 6 graafschappen van Noord-Ierland. In het plaatsje Crossgar vind je de Rademon Estate Distillery. Deze distillerie was de eerste stokerij in Noord-Ierland die sinds 2011 opnieuw Gin produceert, nadat de traditie in het Britse deel van het eiland verloren was gegaan. Shortcross Gin (www.shortcrosgin.com) is een klassieke gin gemaakt van jeneverbessen en aromatische kruiden en specerijen en heeft een droge, florale en botanische smaak. De Shortcross Gin leent zich uitstekend voor de bekende Gin Tonic. In de Rademon Estate Distillery kan je dan ook leren hoe je de perfecte gin tonic kunt maken. 

Soda bread

De volgende stop was in Tracey’s Farmhouse Kitchen in Killinchy, waar Tracey Jeffery je leert hoe je soda bread moet maken. Het zelfgemaakte brood eet je dan aan de huistafel, met confituur en haar gespikkelde boter, die met zeewier is gemixt en waarvoor Tracey een award heeft gewonnen. 

Newcastle is een klein kustdorp aan de Ierse Zee in de schaduw van de Mourne Mountains. Het badplaatsje is sinds het Victoriaanse tijdperk al bekend bij the ‘rich and famous’ omwille van The Royal Count Down Golf Club. Die grandeur van weleer zie je nog steeds in het statige Slieve Donard Resort, met onder meer het Oak Restaurant, waar een geraffineerde en klassieke keuken wordt geserveerd. Lekker eet je ook in het Brunel’s Restaurant (www.brunellsrestaurant.com) in het dorp, dat focust op lokale en seizoensgebonden gerechten. In The Anchor Bar vind je dan weer uitstekende pubkost en lokale ambachtelijke biersoorten. 

Seafood capital

Kilkeel is de meest Zuidelijke plaats van Noord-Ierland. Het dorp omschrijft zichzelf als de ‘Seafood Capital van County Down’ en herbergt één van de grootste vissersvloten van Ierland. Je bent hier dan ook aan het juiste adres als je trek hebt in verse vis en zeevruchten. Je kan zelfs jouw eigen vis vangen, als je een boottrip boekt op de Pisces II van visser Peyton Cunningham. Overigens wordt er gevist in de Carlingford Lough, een zeearm die Noord-Ierland van de Ierse Republiek scheidt. Dat maakt dat je geen echte zeebenen hoeft te hebben om een viservaring te beleven. 

Liever vis bereiden dan ze te vangen? Dat kan ook in Mourne Seafood Cookery School(www.mourneseafoodcookeryschool.com) in de haven van Kilkeel. Onder leiding van een chef leer je op een kookworkshop de knepen van het vak. Achteraf smaakte de mosselen met room, appel, ui, peterselie, bosui en knoflook én de schelvis met witte bonen, spinazie en bacon stew dubbel zo goed.

Trails & Ales

Als afsluiter van de smakelijke reis door Noord-Ierland sprongen we in Castlewellan op de moutainbike om mee te doen met de Mourne Trails & Ales Tour. Zoals de naam doet vermoeden is dit een mountainbiketocht waar regelmatig ‘bierstops’ worden ingelast om van het plaatselijke gerstenat te proeven. We eindigden onze mountainbiketrip in de  Mourne Mountains Brewery voor een laatste ‘tankbeurt’ onder de vorm van een heuse bierdegustatie. En zo hoort het ook: na de inspanning volgt steeds de ontspanning. 

Info: www.discovernorthernireland.com; 

www.tourismireland.com

auteur & foto’s: Peter Van Oyen 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*