De originele crisisaanpak van Centpourcent

13 maart 2020 staat ontegensprekelijk in het geheugen gegrift van iedere horeca-ondernemer. Zo ook bij chef-kok Axel Colonna-Cesari, zijn vrouw Anneleen Soethaert en het volledige team van Centpourcent. Maar ondanks de maatregelen van bovenhand gingen ze te Sint-Katelijne-Waver niet aan de klaagmuur staan maar keken en kijken ze hoopvol vooruit.

Voor de sterrenkok was het wel even schrikken: ‘Er lagen bij het begin van vorig jaar heel veel plannen op tafel. Er waren de plannen om het bestaande restaurant in Sint-Katelijne-Waver te renoveren en er werd al uitgekeken naar het jubileumjaar 2021 waar het restaurant tien jaar bestaat. De eerste lockdown zorgde aanvankelijk voor woede, angst en vooral vraagtekens. Na een korte bezinningsperiode waarbij alles op een rijtje gezet werd en vooral veel nagedacht werd, was take away de eerste oplossing. Ondertussen werden de plannen voor de renovatie versneld uitgetekend. Tijdens de renovatie zou het restaurant van Sint-Katelijne-Waver tijdelijk verhuizen naar een andere locatie. Ergens voelde de chef-kok dat er ooit een tijd zou komen om mits de nodige maatregelen terug te kunnen openen

Mechelen

Twee dagen voor de zomerheropening draaide alles anders uit. Plots kon de verhuis naar de voorziene locatie niet en moest er gezocht worden naar een andere. Die werd gevonden in Mechelen op de Korenmarkt. De plannen voor de eerder voorziene verhuis werden geprojecteerd naar Mechelen waar in een recordtempo pop-up restaurant Centpourcent tête-à-tijd kon worden opgestart. “De tête kwam natuurlijk van tête-à-tête omdat we opnieuw samen mochten genieten. Tijd stond voor het feit dat we voor een tijdelijk restaurant in Mechelen gekozen hadden. Bij de naamkeuze wisten we nog niet hoe lang het zou kunnen en mogen duren. Aanvankelijk dachten we aan een half jaar en dat is het ook geworden, zij het de laatste maanden helaas niet meer als restaurant.” vertelt Axel. 

Tweede golf

Ook tijdens de tweede Coronagolf werden ze bij Centpourcent zwaar op de proef gesteld. Het was even terugschakelen naar take away. Maar er was meer. Op de Korenmarkt kwam er in hetzelfde gebouw waar Centpourcent tête-à-tijd gevestigd was, van oktober tot eindejaar een Deli-shop, een uniek concept waarbij takeway gecombineerd werd met een ruim assortiment éénpansgerechten en delicatessen. Daarnaast  waren er ook de smaakboxen waarmee interieurarchitecte Anneke Crauwels uitpakte: niet alleen de verpakking was origineel, tijdens de eindejaarsperiode vulde ze de boxen ook met een selectie van de beste dranken en gerechten van Axel Colonna-Cesari en zijn team. Verder waren er de initiatieven van de mensen van  ‘Mechelen Culinair’. Zoals veel evenementen, werd ook het foodfestival Mechelen Culinairin 2020 geannuleerd. Als alternatief deden de organisatoren zowel tijdens de lente als in het najaar  leveringen aan huis. Met hun  levering aan huis wilden de mannen achter Mechelen Culinair de topchefs steunen. Maar ook de chefs toonden op die manier hun waardering voor de mensen achter de naam ‘Mechelen Culinair’.

Geen heimwee wel dank

Ondertussen is het volledige team van Centpourcent terug geland in de volledig gerenoveerde thuishaven Sint-Katelijne-Waver. Tijdens de feestdagen werd er nog aan take away gewerkt vanuit de twee locaties wat voor een serieus aantal zorgde, nog meer dan het jaar voordien. Daarmee lijkt het hoofdstuk Mechelen afgesloten. “Ik ben niet de persoon die met heimwee terugkijkt op wat geweest is. Liever kijk ik vooruit naar wat te komen staat. Maar ik wil wel langs deze weg iedereen bedanken die we op ons pad tegenkwamen. De talrijke reeds bestaande maar ook nieuwe klanten, collega’s, het stadsbestuur waarvan we heel veel hulp en medewerking kregen en ook het personeel. Door alle activiteiten en een positieve blik op de toekomst hebben we iedereen aan boord kunnen houden. Al was het voor sommigen ook een moeilijke periode, maar ze zijn er blijven voor gaan.” Met deze woorden sloten Axel en Anneleen de stadspoorten van Mechelen.

Feestjaar

De komende weken wordt er vooral gewerkt naar bedrijven toe die hun klanten en personeel willen verwennen. Dat gaat van apero boxen, tot maaltijden over hapjes voor bij video conferenties. Zolang de huidige maatregelen blijven gelden komt er vanaf februari weer de takeaway formule. Normaal gezien had 2021 een feestjaar moeten worden wegens het tienjarig bestaan. Talrijke plannen lagen op tafel. Het was de bedoeling dat iedereen een jaar lang over Centpourcent zou gaan praten. Het is nu uitkijken naar wat er van die plannen uiteindelijk nog zal kunnen gerealiseerd worden om het feestjaar toch niet geheel onopgemerkt te laten voorbij gaan. Het is ook de reden waarom het voetbaltornooi ‘Sterren Op de Grasmat’ waarbij chef koks het tegen elkaar opnemen ten voordele van goede doelen eventjes mag bekomen in de frigo en dit jaar dus niet doorgaat.

De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat heel wat plannen niet zijn kunnen doorgaan maar dat een positieve aanpak ook kan zorgen voor succes. Hoopvol vooruit kijken naar de toekomst en problemen smakelijk, creatief invullen blijken de sleutel te zijn voor een opbloeiende horeca.

JAVE

Foto’s: Centpourcent

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*