De Gentse Blauwe Kiosk is terug

Een opluchting voor heel wat Gentenaars en in het bijzonder voor de bezoekers van De Kouter en zijn bloemenmarkt. De legendarische Blauwe Kiosk is er na 2 jaar terug. Het was op zijn minst, letterlijk een hobbelige weg om de kiosk terug te krijgen waar ze nu staat.

De Blauwe Kiosk was altijd al een succesvol begrip op De Kouter. Begin 2020 besloot de stad de prijs voor de standplaats te verdrievoudigen. Een van de redenen was dat het om een vaste constructie ging op de openbare weg. De toenmalige uitbater zag de enorme prijsverhoging niet zitten en besloot dan maar ‘zijn’ kiosk weg te halen. Eén kandidaat zag het wel zitten om de gevraagde concessieprijs op te hoesten. Er bleek even een akkoord te zijn maar daarvoor moesten er 2 tevreden partijen zijn, één van hen haakte echter af. De plaats waar honderden flessen bubbels ontkurkt werden en duizenden oesters werden genuttigd bleef wezenloos achter. Mede door toedoen van schepen Sofie Bracke werd afgestapt van een het idee voor een vaste constructie maar werd de opening gemaakt voor een ambulante handel. Ondertussen had Joris Van Duffel (wijngoed Nobel en Yalo hotel) de kiosk van de sloophamer gered en zag hij de ambulante oplossing wel zitten.

Ambulant
Zaterdagmorgen 16 april reed De Blauwe Kiosk, nog blauwer dan voordien, de Gentse Kouter op. De kiosk staat niet op wielen, maar op een soort laadplaat van een aanhangwagen. Want elke zondagavond moet het bouwwerk weg. Er werd een constructie gemaakt waarbij de bodemplaat van een aanhangwagen tot op de grond kan zakken en dan wordt losgekoppeld. Zo kan het blauwe gevaarte in minder dan een half uur op zijn plaats gezet worden of verwijderd worden. Tijdens de week istaat de kiosk in de garag van het nabijgelegen Yalo hotel.

Terras
Bij de kiosk hoort ook een terras dat momenteel plaats biedt aan 60 personen. Passanten, toeristen, Gentenaars en klanten van de bloemen- en plantenmarkt kunnen er vanaf heden op zaterdag en zondag aanschuiven voor heel wat (lokaal) lekkers. Er is onder meer de prosecco en champagne, witte en rosé wijnen van wijngoed Noel uit Lochristi, Fourchette bier of een pils van Dok Brewing Company. Oesters, garnaalkroketten, sardienen, gerookte zalm of gekookte krabbenpoten brengen de zee wat dichterbij. Druuge wust van slagerij St Pierre met Tierenteyn mosterd en kaas van het Hinkelspel versterken dan weer het Gents gevoel. Chef Sam D’Huyvetter zorgt ervoor dat het culinaire plaatje in elkaar past terwijl René Pannecouque en zijn dochter Alizee de nieuwe uitbaters zijn.

Foto: by Jan Vermeersch

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*