De gedekte tafel

Binnen het restaurantwezen melden zich, op gebied van tafelaankleding en -tafeldekking,  verschillende trends aan. Er zijn restaurants en chefs die blijven zweren bij het klassieke. Maar er zijn, door de toenemende variatie aan horecazaken, ook andere trends op de markt. Of het kan ook helemaal trendloos. Alles hangt af van de sfeer die de zaak wil uitstralen. Meestal is dat ook gekoppeld aan het eten of de dranken die op tafel komen. Hoewel ook hier uitzonderingen de regel bevestigen.

Klassiek chic

Vooraleer hier alle regels van de restauranttafel  te vegen toch even meegeven dat klassiek chic wit nog steeds de bovenhand heeft in de meest prestigieuze restaurants. Het strak gesteven linnen met stoffen servet wacht nog steeds op het wit rond bord. Witte ronden borden zijn trouwens nog steeds het meest verkocht. Het klinkt klassiek maar het toont meteen ook aan wat er uit de keuken zal komen. Voor de restauranthouders die bij deze formule zweren zijn er gelukkig firma’s die het onderhoud van het linnen of de verhuur ervan op zich nemen. Het is niet alleen een zorg minder voor bij de normale shift. Zijn er piekmomenten, feesten, onvoorziene momenten: ook hierbij bieden de onderhouds- en verhuurfirma’s vaak een on the hand oplossing. De keuze van de juiste firma kan mede bepaald worden door de ervaring, de ophaalfrequentie, de centrale ligging en de flexibiliteit van de was en verhuurfirma’s. Alvast een zorg minder.

Kleurrijk chic

Na een periode van bombastisch overladen tafels waarbij door de decoratie het bord of bestek soms moeilijk terug te vinden was, herleeft het minimalisme. Wat koks produceren staat centraal. Alles wat de aandacht van het eten afleidt, verdwijnt van tafel. Behalve sfeermakers als kaarsen, waxinelichtjes en eventueel groendecoraties. Kleuren herhalen in de tafelaankleding schept eenheid en straalt kwaliteit uit. Het klassieke wit tafellinnen kan mits de juiste combinatie gecombineerd worden met neutrale lichte tinten als lichtgrijs en trendy aardetinten. Deze kleuren  passen goed bij de minimalistische tafel en zijn goed met alle kleurenservies te combineren. Witmetalen voorwerpen als kandelaars en bestek komen er eveneens goed op uit. Zo kan de term chic behouden worden.

Hotel chic

In het interieur was het al een tijdje een trend: een warme en luxe uitstraling. Vaak terug te vinden in hotel-interieurs. Deze trend zien we nu ook steeds meer terug in het servies en de overige tafelaankleding. Er wordt op tafel veel gebruik gemaakt van sierlijke vormen, donkere kleuren en glanzende materialen. Diepe rood-, groen- en blauwtinten worden gecombineerd met kleuren zoals zwart, grijs en goud. Neem daarbij een klassiek bestek en de net niet witte borden en er is een -chique uitstraling die de stijfheid wegneemt.

Natuurlijk warm

Met een natuurlijk servies met natuurlijke materialen creëer je rust aan tafel. Natuurlijke voeding is al een aantal jaar flink in opkomst. Deze trend zien we nu ook terug in de nieuwe serviescollecties door veel natuurlijke materialen, vormen en kleuren. Vooral materialen zoals bamboe, hout, aardewerk en keramiek zijn populair en zijn goed met elkaar te combineren. Servies van handgemaakt keramiek is uniek en door de imperfecties erg bijzonder om te hebben. Door te kiezen voor lichte aardetinten creëer je een rustige en frisse uit-straling op tafel. Terracotta en gekleurd aardewerk, glazen servies-delen, leisteen en hout zijn enkele mogelijkheden. Geglazuurd aardewerk is een must voor professioneel gebruik. Wie leisteen of houten serveermateriaal inzet, kan omwille van de hygiëne best een glazuurlaag aanbrengen. Kleurrijke aardewerken ovenschalen uit klei ontgonnen in Portugal kunnen  zo op tafel. Tafels van hout, natuurlijk of lookalike, passen perfect onder een natuurlijk servies. Een echt linnen tafelloper met oker bruine kleuren kan het geheel eventueel afronden.

Kleurrijk retro

Veel nieuwe serviescollecties hebben een retro uit-straling. Felle kleuren zoals oranje, blauw en groen zijn populaire kleuren voor serviesstukken en zijn mooi te combineren met lichte pasteltinten voor een frisse look. In de serviescollecties zien we steeds vaker items van donker glas voorbijkomen, maar ook gekleurd glas en ribbels zijn populair en geven een vrolijke twist. -Verder typisch jaren zeventig: borden, mokken en schalen met een kleurverloop. Allemaal ingrediënten voor een -tafel met een vintage tintje. Gekleurde borden geven de -afelsetting een modern aanzien en zorgen voor sfeer. Zachtgroen, turkoois, paarstinten en blauw maken -tafels trendy. Zwart en grijstinten gecombineerd met wit staan dan weer stijlvol. Helemaal retro, en daarom niet stijlverleggend kan gewerkt worden met papieren of plastic maps. De print kan eindeloos aangepast worden aan zowel het interieur als het service. 

Welke trend in welke zaak ook, het is tenslotte nog steeds de uitbater die de stijl van zijn zaal bepaalt. De klant mag dan nog overweldigd worden door een op voorhand perfect volgens de stijlregels gedekte tafel, als het gewenste gevoel niet los komt dan nog is er geen kok die de boel kan rechttrekken. Langs de andere kant vraagt een exquis gerecht geen houten plank. Er bestaat geen  eenduidige richtlijn voor welke eetgelegenheid dan ook. De consument kan alleen maar gelukkig zijn dat de zaakvoerder het marktaanbod heel goed kent en er weet mee om te gaan in zijn specifieke zaak.  


auteur & foto’s: JAVE

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*