Dada Chapel met dadaïstische sterke dranken

Michel Moortgat met La Muse

Met de lancering van ‘La Muse’ pakt de Gentse distillerie Dada Chapel en de Antwerpse juwelier Wouters en Hendrix niet alleen uit met een exclusieve vodka, er vallen meteen heel wat vragen weg. Vragen en speculaties over wat er schuilt gaat achter de muren van het voormalige hotel Vandenmeersch op de hoek van De Zandberg en de Nederpolder.

In de schaduw van de Sint-Baafskathedraal en in de front beschermd door het flikkenbureau in de Belfortstraat staat één van de mooiste stadspaleizen van Vlaanderen. In de dertiende eeuw was hier al een herberg, de Pelicaen. Nadien woonden er adel en de belastingontvanger van Napoleon, was er het hotel Vandermeersch én verzorgden de Zusters Kindsheid Jesu hier blinden en weeskinderen. Heel kort had een projectontwikkelaar plannen om er opnieuw een hotel in onder te brengen maar toen die zich realiseerde dat 85% van het gebouw geklasseerd was, verkwanselde hij de overige 15% en verkocht de overige gebouwen.

Brouwen en stoken
Het was Michel (Duvel) Moortgat die het toen, in slechte staat verkerende gebouw, kocht. Tijdens de talrijke renovatiewerken werd nagedacht over een uiteindelijke bestemming van de historische panden. Verschillende ideeën passeerden zelfs de tekentafel maar konden allemaal de nuchtere denkwijze van dadaïst Moortgat niet bekoren. Tot een opborrelend pareltje de schuimkraag bereikte en de gelijkenissen blootlegde tussen bierbrouwen en stoken. Om niet in troebele distillaten te moeten gaan spartelen volgde heel wat studie en voorbereidend werk. Net nog niet verblind door een pandemie was stokerij Dada Chapel een feit. Het hart van de stokerij klopt in het opgepoetste koetshuis, de aansluitende kapel is de plaats waar de spirits geduldig rijpen. Door corona konden de deuren nauwelijks of niet opengezet maar de productie en de verkoop, ook naar de betere horeca , werd niet stilgelegd.

Ook voor horeca
Terwijl er in de kapel ook whisky ligt te rijpen, kan de jonge stokerij uitpakken met Brhum, Aged Brhum en Potato Vodka. Zowel in de naamgeving als in het brouwproces is het anders denken van het dadaïsme terug te vinden. Dada is alles en niets is Dada. Van traditionele dingen worden grenzen verlegd. Wordt de traditionele Rum met suikerriet gemaakt maar bij Chapel Da Da wordt dat suikerbiet. De Aged Brhum is gerijpt voor een jaar op een verzameling van Amerikaanse en Franse eiken tonnen. Vodka wordt bij het veelvuldig distilleren en filteren geestloos. Bij Dada voegden ze er aardappel met de glimlach van een Mona Lisa aan toe waardoor de drank het karakter van een echte Da(da)Vinchi meekreeg. Al deze exclusieve dranken, die zich ook uitstekend lenen voor talrijke cocktails, zijn ook voor de horeca beschikbaar, via de webshop. Al hoopt de stoker stiekem dat ze terecht komen in een zaak met het heilig credo ”In Odd We Trust”.

La Muse
De ongewone Potato Vodka en zijn nu al iconische fles kreeg naar aanleiding van de ‘La Fête des Bêtes’ collectie van juwelier Wouters en Hendrix een ketting rond de flessenhals. In een repetitief karakter zorgt de ketting voor een juweel van een kleedje rond de fles. De niet verwijderbare illusionistische flesbescherming werd handgemaakt in zilver verguld met 18kt.goud. Ondanks het zilveren juwelen slotje blijft het juweel en de fles voor altijd met elkaar verbonden. Mocht de fles leeg geraken dan kan die steeds bij Dada Chapel terug opgevuld worden. La Muse zoals het project noemt is in een beperkte oplage vanaf heden beschikbaar. De fles zal ook tentoongesteld worden tijdens Design Fest Gent samen met verschillende kunstinstallaties van Maarten Vande Eynde. Tijdens dit kunstmoment van 22 april tot 1 mei stelt de stokerij zijn deuren open uitzonderlijk open voor het groot publiek.
Foto: Jan Vermeersch

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*