Culinair boegbeeld Pierrot Fonteyne is overleden

Pierrot Fonteyne, medeoprichter en ex-voorzitter van de Mastercooks, is op 14 april 2020 gestorven aan het coronavirus. Pierrot Fonteyne richtte in 1980 samen met Pierre Romeyer, Pierre Wynants, Jacques Deluc, Claude Dupont en Robert Van Duüren de Meesterkoks van België op, die later The Mastercooks of Belgium werden.

Pierrot was van 1967 tot 1990 het gezincht van het tweesterrenrestaurant Breugel in Damme.  In 1988 werd hij nam hij de fakkel van Pierre Romeyer over als voorzitter van The Mastercooks of Belgium. Hij zorgde voor een verjonging en een uitbreiding van de vereniging door meer jonge Nederlandstalige chefs in het comité op te nemen. Daarmee zorgde hij voor meer evenwicht tussen beide landstalen. Hij riep ook het ambassadeurschap in het leven door gereputeerde Belgische Mastercooks die in het buitenland actief waren, tot ambassadeurs van de Belgische keuken te benoemen.

Hij gaf nog geregeld workshops en was een veelgevraagd jurylid. Huidig voorzitter Frank Fol: “Dit jaar was hij nog jurylid van een wedstrijd en raakte daar blijkbaar besmet. Sindsdien is het snel achteruit gegaan. Pierrot was een heel actieve man zonder aanliggende medische problemen. Hij hield nog steeds van verre reizen, bijvoorbeeld naar Vietnam. Hij was erg graag gezien. Hij had een grote levenswijsheid en was een echte levensgenieter. Hij nam zijn taak binnen The Mastercooks nog steeds erg serieus. Zijn knowhow doorgeven aan de jeugd en nieuwe generaties was erg belangrijk voor hem. Maar tegelijkertijd had hij veel respect voor de jongeren die de gastronomie in het hart droegen. Daarom jureerde hij zo graag: op die manier kon hij zijn rol als coach en ondersteuner goed uitoefenen”, zegt Frank Fol.

Na zijn besmetting lag Fonteyne een lange tijd in coma. Op 11 september zou hij 80 jaar worden. Wij  wensen zijn echtgenote Cécile en familie alle sterkte toe om dit verlies te dragen.

Naar aanleiding van het 40 jarig bestaan van The Mastercooks of Belgium verschijnt in de loop van mei het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters van de Mastercooks, met de generatie voorzitters met de Belgische top 3 en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met centraal Pierrot Fonteyne.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*