Corona-shutdown: voorkom schade aan horeca apparatuur

Nu de horeca op slot zit, staat veel keukenapparatuur opeens stil. Dat is niet ronder risico. Het langdurig stilstaan van horeca apparatuur kan zorgen voor schade aan de onderdelen. Een grondige reiniging – zoals ontkalken en het verversen van de olie – is bij veel apparaten noodzakelijk om schade te voorkomen. Met de handige checklist die wij ontvingen van Hakvoort Professional bent u goed voorbereid. 

Zet apparatuur niet zomaar uit 

Apparaten die u voorlopig niet meer gebruikt en normaal standaard aan blijven staan – zoals ijsblokjesmachines en espressomachines – kunt u niet zomaar uitzetten. Aangekoekte resten veroorzaken verstoppingen als apparaten niet meer dagelijks worden gebruikt. Ook stof en vuil op condensors en afzuigfilters zijn grote boosdoeners. Kalkaanslag kan zelfs permanente schade aanrichten als het zich blijft ophopen. Bij vaatwassers kan kalk de verwarmingselementen flink beschadigen. Bovendien neemt de waterdruk van de machine af. 

Voor vacumeermachines geldt dat de olie van de machine goed schoongemaakt moet worden. Er kan namelijk vocht in de vacuümpomp terecht komen tijdens het vacuüm verpakken van vochthoudende producten. Als de machine enkele weken wordt stilgezet met water in de olie, zal dit onherstelbare schade aanrichten aan de vacuümpomp. Het is daarom belangrijk om het warmloopprogramma te laten draaien of vervang eventueel de olie.

Het grondig reinigen en nakijken van de apparatuur is noodzakelijk om bij het heropenen van de deuren niet voor vervelende verrassingen te staan. Zo maken bacteriën en storingen geen schijn van kans. Goed onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van uw apparatuur, het zorgt ook voor betere technische prestaties en een lager energieverbruik.

Checklist voor het uitgebruik stellen van apparatuur 

–          Zorg dat de stekker uit het stopcontact is zodra apparatuur wordt schoongemaakt

–          Maak de apparatuur grondig schoon met reinigingsmiddelen voor het betreffende apparaat

–          Laat het warmloopprogramma van de vacumeermachine draaien of vervang eventueel de olie in de machine

–          Reinig de condensors van koelingen en vriezers met een zachte borstel

–          Vervang gescheurde deurrubbers van koelingen en vriezers om energieverlies te voorkomen

–          Maak zoveel mogelijk gebruik van één grote koeling of vriezer. De overige koelingen kunnen uitgezet en goed gereinigd worden. Voorkom muffe geuren door de deuren van koelingen na het reinigen op een kier open te laten staan.

–          Ontdooi de vriezer en maak deze goed droog. Ook de uitlekbak als u daarbij kunt

–          De ijsblokjesmachine kan uit. Reinig de machine goed van binnen en buiten.

–          Reinig de afzuigfilters van de afzuigkap

–          Ontkalk de combisteamer en leeg de boiler

–          Ontkalk de bain marie 

–          Ontkalk de vaatwasser door het reinigingsprogramma minimaal één keer te laten draaien. Zet de vaatwasser deur of de kap na het reinigen op een kier

–          Kook de frituur uit

–          Controleer de zoutvoorraad in de waterontharder en vul indien nodig aan

–          Let goed op de houdbaarheidsdatum van waterfilters, deze zijn beperkt houdbaar

–          Laat af en toe water door de afvoerputten en afvoeren stromen zodat deze niet droog komen te staan. 

Twijfelt u of u de apparatuur goed afsluit? Neem dan altijd contact op met uw leverancier zodat een monteur u kan helpen.

Met dank aan Hakvoort Professional : https://www.hakpro.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*