Corona halveerde aantal toeristische overnachtingen in Europa

Door de coronapandemie en de reisbeperkingen werd de toeristische en de hotelsector vorig jaar zwaar getroffen.  Het aantal toeristische overnachtingen in Europa daalde in 2020 dan ook met 52 % tegenover het jaar voordien. In totaal waren er 1.4 miljard overnachtingen. Vooral de landen in Zuid-Europa kregen zware klappen.

Eurostat, het Europese bureau voor statistiek, verzamelde de cijfers. In alle lidstaten was er een forse daling van het aantal overnachtingen te zien, maar Cyprus, Griekenland en Malta hadden met dalingen van meer dan 70 % het meest te lijden van de coronacrisis.

België: Europese gemiddelde

De landen in Noord-Europa deden het iets beter. In Nederland en Denemarken was de daling het minst (een achteruitgang van 35 %). België zat op het Europese gemiddelde. In ons land tekende men een daling van het aantal overnachtingen met 52 % op.

Buitenlandse bezoekers

Door de reisbeperkingen is de daling het sterkst bij het aantal overnachtingen van buitenlandse bezoekers. Binnen de Europese Unie werd een daling van 68 % opgetekend. Met meer dan 80 % was de daling het aantal buitenlandse bezoekers het grootste in Cyprus en Roemenië. In België zakte het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen met bijna 69 % (rond het gemiddelde).

Staycation

De overheden stimuleerden vorig jaar de ‘staycation’ of een (toeristisch) verblijf in eigen land. Dit had een beperkt succes. In gans Europa daalde het aantal binnenlandse bezoekers toch nog met 38 %. Alleen Slovenen (+33 %) en Maltezen en Cyprioten (+15 %) verbleven meer nachten in eigen land in vergelijking met 2019. In Spanje, Griekenland en Roemenië waren er dan weer 40 % minder binnenlandse overnachtingen. België zat inzake binnenlandse overnachtingen opnieuw rond het Europese gemiddelde. In ons land zakte het aantal overnachtingen van binnenlandse bezoekers met 35 procent.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*