Contactloos betalen in coronatijden

Uit angst om besmet te geraken in deze coronatijden, willen veel mensen niet alleen elektronisch, maar zelfs contactloos betalen. Op die manier hoeven ze ook geen toetsen van de betaalterminal meer aan te raken. Door de digitale mogelijkheden is contactloos betalen in de horeca perfect mogelijk. We belichten enkele mogelijkheden waarop het kan.

  1. Contactloos betalen met de bankkaart

Wie in de horecazaak betaalt met de bankkaart, stopt meestal zijn kaart in een betaalterminal en toetst vervolgens zijn pincode in. Toch is dit niet altijd nodig om een betaling uit te voeren. Het kan ook contactloos. De gast moet dan wel beschikken over een contactloze betaalkaart. Zo’n kaart is te herkennen aan het specifiek icoontje met vier golfjes. Dat betekent dat de kaart beschikt over een NFC-chip (Near Field Communication). Het volstaat dan dat de gast zijn kaart even boven de terminal houdt, waarna die betaalterminal enkele seconden aangeeft dat de betaling al dan niet geslaagd is. De horeca-uitbater moet dan wel beschikken over een betaalterminal, die contactloos betalen toestaat.

Bovendien gebeurt de betaling enkel wanneer het bedrag lager ligt dan 50 euro (de regering kwam in april met de banken overeen om de limiet voor contactloos betalen te verdubbelen van 25 naar 50 euro). Van zodra het bedrag van 50 euro is overschreden, moet nog steeds een pincode ingetoetst worden op de betaalterminal. Met opeenvolgende kaartbetalingen zonder pincode, kan de gebruiker wel per dag maximaal 100 euro uitgeven. Een slimme horeca-uitbater kan bijvoorbeeld een bedrag tussen de 50 en de 100 euro opsplitsen, zodat zijn gast vooralsnog het bedrag (lager dan 100 euro) contactloos kan betalen.

De genoemde limieten van 50 en 100 euro geleden alleen voor contactloze kaartbetalingen. Met andere digitale betaaloplossingen (zie hieronder) kan de gast ook grotere bedragen contactloos betalen.

  • Contactloos betalen met de smartphone

De smartphone is wellicht de gemakkelijkste manier om contactloos te betalen. Dan heb je wel een betaalapp nodig. De meest gebruikte betaalapp in ons land is Payconiq by Bancontact. Er zijn twee methodes voor de gasten om met de smartphone te betalen.

De eerste methode maakt gebruik van NFC-functie op de betaalterminal. De gast opent de Payconiq app op zijn smartphone en houdt zijn mobieltje vlak bij het symbool van contactloos betalen op de betaalterminal, zoals hij dat zou doen bij een contactloze betaling met de bankkaart. De betaalterminal geeft dan aan of de betaling geslaagd is. Het voordeel van deze betaalmethode via de smartphone is dat er zoals gezegd geen limiet op het bedrag is.

De andere methode is de betaling via een QR-code. De horeca-uitbater moet dan wel een sticker op de kassa of de betaalterminal hangen die deze betalingsmethode ondersteunt. De gast scant die Qr-code op zijn smartphone via de Payconiq app. Meestal verschijnt automatisch het bedrag dat hij moet betalen op de smartphone. De betaling gaat door het intoetsen van de geheime (bank)code op de smartphone, waarna er een bevestigingsbericht verschijnt.

  • Contactloos betalen via andere methodes

Stilaan beginnen ook andere contactloze betaaloplossingen aan hun opmars. Zo activeren steeds meer mensen betaaloplossingen als Apple Pay, Google Pay en Garmin Pay op hun smartphone. Voorlopig zijn deze formules wel nog maar beperkt beschikbaar bij een deel van de banken. Maar onder andere door de coronacrisis, zijn verschillende banken bezig om versneld deze betaalmethodes toe te voegen aan hun aanbod.

In principe is het ook mogelijk om betalingen te doen via de smartwatch en andere wearables zoals geconnecteerde armbanden en activity trackers. Deze systemen maken gebruik van de NFC-technologie, waarbij men dan de smartwatch dicht bij het contactloos betalen-symbool op de betaalterminal moet houden. Maar het werkt lang niet altijd. Bovendien zijn er nog maar weinig banken die deze betaalmethodes ondersteunen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*